Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес закликає владу терміново вирішити п'ять ключових проблем з бронюванням

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація назвала п'ять ключових проблем з бронюванням та закликала Парламент та Уряд терміново їх вирішити. Про це повідомляється на сайті ЄБА.

В асоціації зазначили, що протягом останніх місяців до підзаконних актів неодноразово вносились зміни, які регулюють питання ведення військового обліку та бронювання військовозобов'язаних на критичних підприємствах.

Водночас більшість з них не проходили громадського обговорення і бізнес спільнота не мала можливості прокоментувати їх та надати свої найбільш важливі пропозиції.

Саме тому, проаналізувавши найчастіші запити бізнеса з питань бронювання, Європейська Бізнес Асоціація звернулась до Верховної Ради та Кабінету Міністрів з проханням терміново вирішити п'ять ключових проблем.

Так, в першу чергу, ЄБА просить підтримати та посприяти якнайшвидшому прийняттю законопроєкту щодо продовження терміну оновлення даних до 150 днів.

«За останніми даними Міноборони, станом на 25 червня свої військово-облікові дані змогли оновити лише 2,3 млн військовозобов'язаних із приблизно 11 млн. За інформацією від представників бізнес-спільноти, в поточних умовах відсутності електроенергії та доступу до Інтернету та, відповідно, перебоїв в роботі електронних систем, дуже часто оновити свої дані через додаток Резерв+ або ЦНАП не є можливим, тоді як пропускна спроможність ТЦК та СП є надзвичайно малою. Уже очевидно, що до 16 липня усім військовозобов'язаним не вдасться оновити дані, зокрема, і через низьку пропускну спроможність держави. Відповідно, збільшення строку ще на 90 днів є логічним кроком і повністю підтримується бізнесом», - йдеться у зверненнні.

Нова LIGA360 змінює підходи в роботі з інформацією. Відтепер всі джерела даних в єдиному комплексному продукті: законодавство, судові рішення, аналітика, реєстри, санкційні списки та медіа. Замов індивідуальну презентацію прямо зараз.

По-друге, ЄБА закликає якнайскоріше запустити систему еБронювання через портал "Дія" як для підприємств критичної інфраструктури, так і для підприємств, критичних для національної економіки, з метою прискорення процесів і унеможливлення будь-яких зловживань в процесі погодження списків.

Необхідність найскорішого запуску еБронювання в бізнес-спільноті пояснюють тим, що в рамках чинної системи стратегічного бронювання, процес від підготовки документів до отримання наказу про бронювання займає у середньому 2 місяці і потребує значних адміністративних ресурсів як з боку держави, так і бізнесу. Крім того, почастішали випадки відмов у бронюванні зі сторони органів влади без пояснення причин.

По-третє, асоціація просить надати військовозобов'язаним 30 днів імунітету від мобілізації для оновлення даних в ТЦК та СП, оскільки невизначеність при поході в ТЦК та СП змушує велику кількість військовозобов'язаних уникати таких походів.

На думку бізнесу, це значно підвищить якість та ефективність військового обліку на загальнодержавному рівні.

По-четверте, ЄБА наголошує на наданні бізнесу дозволу бронювати без обмежень щодо кількості працівників транспортної галузі, які безпосередньо задіяні в процесі здійснення вантажних перевезень.

«Наявність достатньої кількості людей, які готові виходити на маршрут - це запорука економічної безпеки держави. Відповідно, бізнесу та, загалом, економіці країни важливо мати працівників, зокрема водіїв, в достатній кількості, аби була змога імпортувати в Україну необхідну продукцію для населення, бізнесу, армії, а також експортувати товари з України», - зазначається у заяві.

По-п'яте, бізнес-спільнота просить запровадити економічне бронювання.

«Наразі в публічному просторі обговорюються різні концепції та моделі бронювання. І бізнес готовий, разом з уповноваженими представниками органів державної влади, сідати та обговорювати ці моделі та яка з них може бути найбільш корисною для нашої держави. Адже все ж бізнесу важливо мати повноваження і самостійно визначати, які саме співробітники є критичними для роботи компанії», - підкреслюється у зверненні.

У ЄБА висловили сподівання, що бізнесу та владі вдасться досягти компромісних рішень по зазначених питаннях, оскільки вони є вкрай важливими для подальшого функціонування економіки.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Твоя знижка на нову LIGA360 для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією, і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини