Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Меморандум з МВФ поповнили нові структурні маяки - реформа митниці та зміни до КПК

Реклама

Рада директорів Міжнародного валютного фонду 28 червня 2024 року завершила четвертий перегляд програми "Механізм розширеного фінансування" (Extended Fund Facility, EFF), інформує НБУ.

Успішне схвалення четвертого перегляду програми передбачає негайний доступ до фінансування обсягом 1 669,82 млн СПЗ (близько 2,2 млрд дол. США в еквіваленті), що спрямовуватимуться на підтримку державного бюджету. Таким чином, загальний обсяг виплат за програмою, становитиме близько 7,6 млрд дол. США.

Під четвертий перегляд Меморандуму також було оновлено набір структурних маяків за програмою. Як пояснив Голова податкового Комітету ВР Данило Гетманцев, після оновлення Меморандуму їх стало 37, з яких 23 вже виконано (5 із запізненням). Наразі залишається 14 маяків для виконання, з яких додалось 2 нових:
1. Внесення змін до Митного кодексу (до кінця жовтня 2024). Законопроект має:

  • спростити митні процедури,

  • роз'яснити трактування митного боргу,

  • створити правову основу для звільнення митників, включаючи їх перевірку на доброчесність в рамках періодичної переатестації,

  • створити дисциплінарний комітет,

  • запровадити найм персоналу митниці на контрактній основі,

  • забезпечити відповідність законодавству та правилам ЄС та

  • посилити підпорядкування і підзвітність ДМС Мінфіну.

Крім того, буде запроваджено прозорий і заснований на заслугах процес відбору керівництва з перевіркою доброчесності та суттєвою участю експертів із міжнародним досвідом. Законопроект також запобігатиме повторному найму персоналу митниці, раніше звільненого з державної служби за порушення етики.
2. Внесення змін до Кримінального процесуального кодексу (КПК) (до кінця жовтня 2024 року).Законопроект має:

  • надати Генеральному прокурору можливість делегувати САП керування запитами про екстрадицію та взаємну правову допомогу у зв'язку з розслідуваннями корупції,

  • скасувати обов'язкове закриття досудового розслідування у зв'язку з пропуском строків досудового розслідування після повідомлення про підозру, та

  • після закінчення строків і клопотання обвинуваченого чи потерпілих сторін надати повноваження слідчому судді своєчасно зобов'язати прокурорів прийняти рішення про досудове розслідування (або закрити провадження, або завершити досудове розслідування), або відхилити клопотання, з метою відповідного балансу між цілями швидкого та всебічного розслідування кримінальних правопорушень та захисту прав сторін кримінального провадження.

Нагадаємо, Рада попередньо підтримала проєкт про перезавантаження митниці

LIGA360 змінюється для тебе! Єдиний інформаційний продукт для всієї компанії. Спільне поле для роботи із правовими, судовими, реєстровими, договірними, медійними даними. Замов персональну презентацію менеджера сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини