Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Уряд змінив порядок видачі дозволів на ввезення та вивезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

Реклама

Кабінет Міністрів постановою від 2 липня 2024 року № 768 вніс зміни до Порядку видачі дозволів на право ввезення, вивезення та транзит Україною наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Прийнята постанова, зокрема, забезпечує прозорість і безперервність виконання функцій Держлікслужби; уніфікує процедури декларування лікарських засобів, які містять наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори для медичного забезпечення підрозділів збройних сил держав, які допущені на територію України, а також підрозділів ЗСУ, направлених до інших держав; які містять наркотичні засоби, психотропні речовини й прекурсори з європейськими та північноатлантичними стандартами.

Крім того, документ зменшує фінансове навантаження на суб'єкти господарювання під час підготовки документів, необхідних для видачі дозволів; скасовує надмірні регуляторні обмеження та неефективні процедури контролю, застарілі системи сертифікації, моніторингу, здійснення експертиз та інших обмежень для бізнесу.

Так, для отримання дозволу на імпортно-експортні операції, а також ввезення гуманітарної допомоги відтепер підприємствам не потрібні нотаріально засвідчена копія статуту та реєстраційні посвідчення на лікарські засоби, що ввозяться в Україну або вивозяться з неї, а засвідчити документи заявника зможе керівник суб'єкта господарювання.

Як і раніше, Держлікслужба має 30 днів на розгляд документів на імпорт, експорт або транзит. Дозволи на здійснення імпортно-експортних операцій надаються суб'єктам господарювання на підставі позитивного експертного висновку уповноваженої установи. Однак такий висновок більше не потрібен для ввезення зразків для державних спеціалізованих установ, які є суб'єктами судово-експертної діяльності, МОЗ та державних органів, підрозділи яких можуть здійснювати оперативно-розшукову діяльність.

У дозволі Держлікслужби зазначається строк, протягом якого повинно бути здійснене ввезення чи вивезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Строк дії дозволу може бути одноразово продовжений не більше ніж до 31 грудня поточного року, якщо заявлений вантаж з поважних причин у зазначений період не перетнув митного кордону України.

Для ввезення зразків наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів для реєстрації в МОЗ більше не потрібен лист-клопотання від Міністерства охорони здоров'я України про потрібну кількість.

За матеріалами МОЗ.

Нова LIGA360 змінює підходи в роботі з інформацією. Відтепер всі джерела даних в єдиному комплексному продукті: законодавство, судові рішення, аналітика, реєстри, санкційні списки та медіа. Замов індивідуальну презентацію прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини