Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавці відчувають дефіцит кадрів та планують підвищення зарплат - Макроекономічний та монетарний огляд НБУ

Реклама

У травні зростання попиту на робочу силу сповільнилося, а пропозиція залишалася обмеженою, що і надалі тисне в бік зростання зарплат. Про це йдеться у макроекономічному та монетарному огляді НБУ.

Кількість нових вакансій на сайтах пошуку роботи стабілізувалася в травні, натомість кількість тих, хто шукає роботу, вимірювана кількістю резюме, і надалі скорочувалася в річному вимірі. Зокрема обмежував пропозицію робочої сили подальший, хоч і помірний, відплив мігрантів за кордон.

За опитуваннями НБУ, у травні підприємства (крім будівництва) зменшили кількість персоналу, що також могло бути зумовлене послабленням економічної активності.

За опитуванням ІЕД, більшість підприємств (86.4% у квітні) не очікують змін кількості працівників у наступні три місяці, але кількість тих, хто очікує подальшого скорочення (10.2%), більша за частку тих, хто очікує зростання (3.4%).

За дослідженням ЄБА, три чверті роботодавців в Україні відчувають дефіцит кадрів, а за опитуванням ІЕД, частка тих, хто зазначає складнощі в пошуку як кваліфікованих, так і некваліфікованих працівників, надалі зростає.

За даними ДССУ у І кварталі 2024 року номінальні зарплати зросли на 22.5%. Найвищі темпи зростання спостерігались у будівництві та готельно-ресторанному бізнесі (по 44%), ІТ (36%) та транспорті (31%).

Згідно з непрямими оцінками, зростання зарплат тривало й у квітні-травні. Індексація пенсій у березні-квітні та збільшення виплат військовослужбовцям також підтримували доходи населення.

За опитуванням ЄБА, більшість підприємств (72%) планують підвищення зарплат цього року, найчастіше зазначений діапазон підвищення - 11-15%, що вище за очікувану інфляцію.

Монітор дані про власну компанію з новою LIGA360. Дивись на досьє компанії очима партнерів, конкурентів та перевіряючих органів. Аналізуй згадки в медіа, інтернет-ЗМІ, соціальних мережах, участь в судових справах. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію. 

Більше ліцензій - більше економії. Замов єдину комплексну платформу LIGA360 для всієї команди за найнижчою ціною. Дізнатися більше.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини