Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи передбачена відповідальність для ФОП – платників единого податку за неведення чи неналежне ведення обліку доходів - роз'яснення ДПС

Реклама

У Головному управління ДПС у Чернівецькій області пояснили, чи передбачена відповідальність до ФОП - платників єдиного податку (першої - третьої груп), які не є платниками ПДВ, за неведення або неналежне ведення обліку доходів в довільній формі (у тому числі за не відображення помісячно отриманих доходів).

Відповідно до абзацу першого п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу фізичні особи-підприємці - платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Тобто, такі ФОП повинні вести облік доходів з урахуванням вимог п. 44.1 ст. 44 ПК та підтверджувати факт включення або не включення певних доходів до загального складу доходу.

За вчинення податкових правопорушень платники податків, податкові агенти, а також інші суб'єкти у випадках, прямо передбачених ПК, несуть фінансову відповідальність.

При цьому нормами ПК та Кодексу про адміністративні правопорушення не передбачено відповідальності до платників єдиного податку - ФОП за неведення або неналежне ведення обліку доходів в довільній формі (у тому числі за не відображення помісячно отриманих доходів).

Водночас п. 121.1 ст. 121 ПК передбачена фінансова відповідальність у разі незабезпечення ФОП зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 44 ПК строків їх зберігання.

Нова LIGA360 змінює підходи в роботі з інформацією. Відтепер всі джерела даних в єдиному комплексному продукті: законодавство, судові рішення, аналітика, реєстри, санкційні списки та медіа. Замов індивідуальну презентацію прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини