Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юрособи ризикують отримати штраф за неактуалізацію даних про бенефіціарів до 1 вересня

Реклама

У Мін'юсті нагадали, що Закон про фінмоніторинг (далі - Закон № 361) зобов'язує юридичних осіб мати інформацію про кінцевого бенефіціарного власника (далі - КБВ) або його відсутність та структуру власності, а також подавати інформацію про КБВ або про його відсутність та структуру власності для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Також Закон № 361 передбачає обов'язок юридичних осіб підтримувати відомості про КБВ та структуру власності юридичної особи в актуальному стані.

У разі виявлення органом державної влади, правоохоронним органом, суб'єктом первинного фінансового моніторингу (далі - СПФМ), іншою особою (якщо інформація стосується такої особи) розбіжностей між відомостями про КБВ та структуру власності юридичної особи (зокрема, виявлення неповноти, неточностей чи помилок в інформації про КБВ та/або структуру власності такої особи, що міститься в Єдиному державному реєстрі) такий орган, суб'єкт або особа протягом 10 робочих днів з дня їх виявлення направляє повідомлення про виявлені розбіжності держателю Єдиного державного реєстру (Мін'юсту).

У свою чергу статтею 8 Закону № 361 СПФМ зобов'язано повідомляти в порядку, встановленому Мін'юстом, держателя Єдиного державного реєстру про виявлення розбіжностей між отриманими ним в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі відомостями про КБВ та структуру власності клієнта (зокрема, про виявлення неповноти, неточностей чи помилок в інформації про КБВ або про структуру власності такого клієнта, що міститься в Єдиному державному реєстрі) - протягом 10 робочих днів з дня виявлення розбіжностей.

Процедура повідомлення визначена Порядком повідомлення держателя Єдиного державного реєстру про виявлення розбіжностей між отриманими СПФМ в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі відомостями про КБВ та/або структуру власності юридичної особи (наказ Мін'юсту від 12.07.2023 № 2542/5).

Наказом Мін'юсту від 18.03.2024 № 727/5 відтерміновано впровадження Порядку повідомлення до 01 вересня 2024 року.

Після набрання чинності наказом № 2542/5, на офіційному вебсайті Міністерства юстиції буде створено рубрику «Повідомлення держателя Єдиного державного реєстру про виявлення розбіжностей між отриманими СПФМ в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі відомостями про КБВ та/або структуру власності юридичної особи», у якій будуть розміщені передбачені пунктом 7 Порядку повідомлення сертифікат шифрування та адреса електронної пошти.

Притягнення осіб до відповідальності за порушення, передбачені частиною четвертою статті 35 Закону № 755, здійснюється Міністерством юстиції України відповідно до Порядку притягнення до відповідальності та порядку визначення розмірів штрафів за порушення у сфері державної реєстрації юридичних осіб (наказ Мін'юсту від 13.09.2023 № 3258/5).

Важіль впливу у формі притягнення до відповідальності за порушення у сфері державної реєстрації юридичних осіб стосовно бенефіцірних відомостей ми докладно розглядали в матеріалі "Визначено процедуру притягнення до відповідальності за порушення даних в ЄДР про бенефіціарів".

Нова LIGA360 змінює все! Єдиний продукт для всієї компанії. Виявляє правові, партнерські, фінансові, санкційні, репутаційні ризики. Допомагає приймати аргументовані рішення, використовуючи силу інформації на 360. Замов презентацію для своєї компанії. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини