Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес пропонує активізувати боротьбу з тіньовою економікою та скоротити бюджетні видатки замість підвищення податків - УРБ

Реклама

Українська Рада Бізнесу, до складу якої входить 117 бізнес-асоціацій різних галузей економіки, закликає владу зосередитись на детинізації економіки та зменшенні бюджетних видатків замість підвищення податків. Про це йдеться у зверненні УРБ до Голови Верховної Ради, Міністра фінансів, Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики.

Так, 18 липня 2024 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт № 11416 щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, який має на меті збільшення надходження коштів до Державного бюджету.

На думку фахівців УРБ, зазначений законопроєкт має низку негативних норм для стабільної роботи підприємств та економіки (зокрема підвищений військовий збір для найманих працівників, податок з обороту підприємств, військовий збір на ювелірні вироби та автомобілі), оскыльки здебільшого покладає навантаження на сумлінний бізнес та найманих працівників.

«Розробники законопроєкту не враховують негативні наслідки від його прийняття, які будуть у зменшенні ділової активності, що призведуть до зниження загальної бази оподаткування, збільшення ризиків тінізації економіки та впровадження різних схем щодо податкової оптимізації, які автоматично підіймають ризики корупції.

Впровадження нових видів податків значно обтяжить бізнес та державні органи додатковими формами звітування, необхідністю впровадження нових процедур адміністрування та контролю, та спричинить додатковий фіскальний тиск на український бізнес. На тлі продовження російської агресії, руйнуванні інфраструктури, скороченні ринків та відтоку кадрів - зазначене унеможливлює економічну стабільність», - наголошується у зверненні.

Бажаєте контролювати законодавчі зміни з "гарячих тем"? Спробуйте нову LIGA360! Встановіть моніторинг потрібних для вас законів - і всіх пов'язаних судових рішень, НПА та аналітичних матеріалів. Замовте презентацію LIGA360 саме для ваших потреб.

Водночас у бізнес-спільноті вказують на відсутність у законопроєкті заходів боротьби з тіньовою економікою та заходів з підвищення ефективності роботи ДПС, що призведе до дискримінації добросовісного бізнесу та сприятимуть зростанню тіньової економіки.

У зв'язку з цим, експерти УРБ пропонують спрямувати пошук додаткових надходжень у таких напрямах:

1. Активізація заходів для боротьби з тіньовою економікою та підвищення ефективності роботи контролюючих органів, зокрема:

  • забезпечити повне перезавантаження Митної та Податкової служб комісіями з вирішальним голосом міжнародних експертів для мінімізації «тіньових схем» та наповнення бюджету, встановити ефективні КРІ для БЕБ, ДПС, ДМС, та забезпечити щорічне оцінювання втрат від різних податків за методологією tax gap;

  • покращити адміністрування податку на нерухоме майно і використати весь потенціал цього податку;

  • максимально автоматизувати процеси податкового адміністрування.

2. Скорочення видатків загальнодержавного бюджету.

Також пропонується залучити бізнес-асоціаціъ до напрацювання нового законопроєкту та опрацювання варіантів для пошуку інших джерел надходжень до бюджету.

Читайте також:

Підвищення податків від Уряду: нові ризики для бізнесу

Більше ліцензій - більше економії. Тільки зараз нові користувачі LIGA360 можуть замовити рішення за найнижчою ціною. Забезпечте команду надійними інструментами для роботи. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини