Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обмеження карткових переказів та штрафи: які зміни можуть запровадити вже у вересні

Реклама

Як ми повідомляли раніше НБУ найближчим часом розгляне рішення стосовно обмеження p2p-переказів.

Обмеження можуть бути запроваджені із середини вересня. Про це повідомив Forbes заступник голови Нацбанку Дмитро Олійник. Також Олійник зазначив, що йдеться лише про обмеження у 100 000 грн на місяць. Від максимальних 30 переказів наразі вирішили відмовитися. Він також додав, що обмеження не зачеплять волонтерів. «Банки вже ведуть внутрішні списки волонтерів, платежі на їхню користь не будуть враховуватися у кількості вихідних переказів з однієї картки», - пояснив Олійник.

Крім того, додатковим інструментом в боротьбі з «дропами» стане законопроєкт №11043. Ключові для боротьби з «дропами» зміни до законопроєкту:

  • штрафи до надавачів платіжних послуг за порушення законодавства до 5% від обсягів порушення;

  • можливість НБУ встановлювати вимоги до капіталу надавачів фінпослуг;

  • застосування професійного судження НБУ у процесах нагляду за дотриманням вимог законодавства на ринку платіжних послуг;

  • пришвидшений обмін інформацією між надавачами платіжних послуг та Кіберполіцією.

Верховна Рада може розглянути законопроєкт №11043 вже під час парламентської сесії у вересні, зазначив Forbes голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев.

Вся інформація для твоєї компанії - тепер в єдиному продукті LIGA360. Збільшуй швидкість виявлення бізнес-ризиків: правових, регуляторних, санкційних, репутаційних, судових, фінансових, договірних. Замов презентацію прямо сьогодні. 

13 серпня також відбулося засідання ТСК з економбезпеки, присвячене «дропам», розповіла народний депутат Ніна Южаніна.

Дропи - це особи, які беруть участь у схемах відмивання грошей, отримуючи незаконні кошти на свої рахунки, а потім переводять ці кошти на інші рахунки або витрачають на товари та послуги, які потім перепродаються, щоб легалізувати кошти.

За інформацією Нацбанку середній обсяг на одного «дропа» становить 2.5 млн грн за рік, а загальні обсяги операцій зарахувань по карткам «дропів» можуть перевищувати 200 млрд грн в рік.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини