Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Строк оформлення незатребуваних земельних ділянок продовжено до 2028 року

Реклама

Верховна Рада на засіданні 20 серпня ухвалила в цілому доопрацьований Закон України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин (законопроєкт №11150).

Комітет аграрної та земельної політики Верховної Ради інформує, що прийнятим Законом передбачено, зокрема:

  • продовження строку оформлення невитребуваних (нерозподілених) земельних ділянок, здійснення розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) та їх спадкоємцями земель, що залишилися у колективній власності після розподілу земельних ділянок (з 2025 року до 2028 року).

  • відновлення обов'язковості підвищення кваліфікації сертифікованих інженерів-землевпорядників (на сьогодні норма зупинена на час військового стану).

  • продовження до 2026 року реалізації пілотного проекту із внесення відомостей до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерами-землевпорядниками;

  • надання можливості використання коштів, які надійшли до відповідних бюджетів в порядку відшкодування втрат лісогосподарського виробництва на розроблення робочих проектів землеустрою та реалізацію заходів, які передбачені цими проектами;

  • встановлення, що кошти від відшкодування втрат сільськогосподарського призначення, які залишились у місцевих бюджетах до скасування інституту втрат сільськогосподарського виробництва, витрачаються на охорону земель.

Нагадаємо, бізнес закликав Президента ветувати проєкт через окремі норми. Йдеться про ті положення законопроєкту, які стосуються правового статусу та процедури відведення земель під акваторіями морських портів, які частково розташовані в межах, а частково - за межами територій відповідних територіальних громад.

Доопрацьований проєкт доповнили нормою, що усі землі, зайняті водними об'єктами загальнодержавного значення (крім земельних ділянок приватної власності; земельних ділянок комунальної власності в межах населених пунктів, а також земельних ділянок за межами населених пунктів, право комунальної власності якими зареєстровано), вважаються землями державної власності.

Контролюйте незаконні дії щодо ваших земельних ділянок у сервісі SMS-Маяк Земля. Моніторинг Державного реєстру речових прав на нерухоме майно 24/7 та миттєве сповіщення про зміни. Спробуйте прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини