Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Єдина роумінгова зона з ЄС: затверджено правила застосування політики добросовісного користування

Реклама

НКЕК постановою від 07.08.2024 № 411 затвердив Правила застосування політики добросовісного користування щодо споживання роздрібних регульованих послуг роумінгу, що надаються за домашніми роздрібними цінами, з метою запобігання зловживанню або аномальному споживанню роздрібних регульованих послуг роумінгу користувачами роумінгу в роумінговій зоні Україна - ЄС, та встановлення додаткових доплат за споживання роздрібних регульованих послуг роумінгу, що перевищує будь-які обмеження відповідно до будь-якої політики добросовісного користування, застосування політики добросовісного користування та методології для оцінки стійкості усунення роздрібних доплат за роумінг та щодо заявки, яку має подати постачальник.

Постанова набирає чинності з дня опублікування та вводиться в дію одночасно з введенням в дію Закону від 22.05.2024 N 3727-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо імплементації норм законодавства Європейського Союзу з питань роумінгу".

Коли запрацює Закон про єдину роумінгову зону з ЄС - читайте тут

За цими Правилами постачальник послуг роумінгу в роумінговій зоні Україна - ЄС повинен надавати роздрібні регульовані послуги роумінгу за домашніми роздрібними цінами у роумінговій зоні Україна - ЄС своїм користувачам роумінгу, які переважно проживають в/або мають стабільні зв'язки з країною спільної роумінгової зони України та Європейського Союзу такого постачальника, під час періодичних подорожей цих користувачів країнами спільної роумінгової зони.

Постачальник послуг з метою застосування будь-якої політики добросовісного користування має право вимагати від своїх користувачів надання підтвердження переважного проживання в країні спільної роумінгової зони України та Європейського Союзу цього постачальника або інших стабільних зв'язків з цією країною, що передбачає часте та тривале перебування на її території.

Після укладання відповідного договору про надання електронних комунікаційних послуг, постачальники послуг роумінгу в роумінговій зоні Україна - ЄС повинні обмежувати запити на надання підтвердження переважного проживання або інших стабільних зв'язків з цією країною, що передбачають часте та тривале перебування на її території, виключно до обставин, коли дані, зібрані з метою виставлення рахунків, вказують на ознаки зловживання або аномального споживання, не пов'язаного з періодичними подорожами.

Для передплачених тарифних планів постачальник послуг має право обмежити споживання регульованої послуги передачі даних в роумінгу за домашніми роздрібними цінами до обсягів еквівалентним принаймні обсягам, розрахованих шляхом ділення загальної суми вартості такого тарифного плану (без урахування ПДВ) або його невикористаних залишків на момент початку користування роумінгом на регульовану граничну оптову плату за надання регульованих послуг роумінгу з передачі даних встановлених відповідно до Умов та правил надання оптового доступу (включаючи оптову плату за регульовані послуги роумінгу) до електронних комунікаційних мереж мобільного зв'язку загального користування для надання регульованих послуг роумінгу.

Регулятор повинен здійснювати моніторинг та нагляд за застосуванням політики добросовісного користування у відповідності до вимог Закону і Правил та з урахуванням рекомендацій та настанов BEREC, а також вживати заходів для своєчасного виконання вимог.

Також регуляторний орган може в будь-який час вимагати від постачальника послуг роумінгу в роумінговій зоні Україна - ЄС змінити або скасувати додаткову доплату, якщо вона не відповідає встановленим вимогам.

Хочете аналізувати законодавство глибше? Побачте повний контекст до кожного НПА - з новою LIGA360! До кожного документи знайдуться пов?язані закони, судова практика та аналітика. Залиште заявку на презентацію. 

Більше ліцензій - більше економії. Тільки зараз нові користувачі LIGA360 можуть замовити рішення за найнижчою ціною. Забезпечте команду надійними інструментами для роботи. Дізнатися більше.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини