Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк оновив вимоги до проведення платіжних операцій з готівкою надавачами платіжних послуг

Реклама

Нацбанк оновив Інструкцію про порядок організації касової роботи банками та проведення платіжних операцій надавачами платіжних послуг в Україні.

Відповідні зміни затверджені постановою правління НБУ від 23 серпня 2024 року № 101, яка набрала чинності з 29 серпня 2024 року.

Документом встановлюються певні обмеження під час переказу готівки.

Відповідно до постанови надавачі платіжних послуг повинні в обов'язковому порядку зараховувати кошти за операціями з переказу готівки без відкриття рахунку на рахунки суб'єктів господарювання.

Тобто видача готівки за переказом без відкриття рахунку для суб'єктів господарювання можлива лише з їхніх рахунків (після її попереднього зарахування в безготівковій формі).

На думку регулятора, це сприятиме підвищенню прозорості платіжних операцій та запобіганню проведенню фінансових операцій з готівкою, які мають високий ризик їх ймовірного використання з протиправною метою.

Водночас для громадян таких обмежень не встановлено. Громадяни можуть як і раніше обирати зручний для них вид переказу та розрахунку з суб'єктами господарювання за послуги чи товари - готівкою чи безготівково.

Надавачі платіжних послуг протягом шести місяців із дня набрання чинності постановою № 101 мають привести свої внутрішні документи у відповідність до оновлених вимог регулятора.

Крім того, цією постановою Нацбанк врегулював питання:

  • відповідальності надавачів платіжних послуг перед користувачами під час надання платіжних послуг;

  • вилучення з обігу та передавання сумнівних банкнот (монет) фінансовими установами для дослідження НБУ та зменшення термінів їх проведення.

Нагадаємо, Нацбанк також вніс зміни в Положення про ведення касових операцій у національній валюті, якими, зокрема, виключив можливість отримання готівки суб'єктами господарювання за розрахунками з громадянами, які здійснюються шляхом переказу коштів без відкриття рахунку. Детальніше за посиланням.

За матеріалами НБУ.

Ознайомитись з чинними редакціями НПА, порівняти редакції та побачити заплановані зміни - можна у новій LIGA360. А ще оцінити весь масив пов?язаних документів: судової практики, аналітики тощо. Замовте презентацію LIGA360 для себе.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини