Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фонд держмайна запустив проєкт "Земельний банк"

Реклама

Фонд держмайна запускає проєкт «Земельний банк», завдяки якому аграрії можуть отримати в оренду державні сільськогосподарські землі на відкритих торгах у системі «Прозорро.Продажі». Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

30 серпня було оголошено 16 перших аукціонів. Йдеться про земельні ділянки у Вінницькій області загальною площею 1075 гектарів.

Усього до кінця року ФДМУ планує виставити на електронні торги близько 100 тисяч гектарів державних сільськогосподарських земель у 20 областях України. Наступні області, де стануть доступні земельні ділянки, - це Хмельницька, Кіровоградська, Київська та Запорізька.

У Мінекономіки підкреслюють, що проєкт надає аграріям доступ до державних земель на прозорих та конкурентних засадах через онлайн-аукціони. Це відкриває рівні можливості для всіх аграріїв: від великих агро-корпорацій до малих фермерів, які прагнуть розширити свій бізнес, а також для початківців та переселенців, які хочуть розпочати агробізнес. Площа земельних ділянок варіюється від 1 га до 4 тис. га. Кожна земельна ділянка виставляється на онлайн-аукціон окремим лотом, що дозволяє орендувати як великі площі, так і малі. Стартова вартість на аукціоні становить 12% від нормативно-грошової оцінки землі.

Головні новини вашої галузі - щодня на робочому столі LIGA360. Бачити картину дня ще ніколи не було так просто! Побачте всі переваги роботи в комплексній інформаційно-аналітичній платформі LIGA360, замовивши персональну презентацію.

Віталій Коваль, Голова Фонду державного майна України, підкреслив: «Реалізація проєкту не лише дозволить ефективно використовувати державні землі та підтримати агровиробників, а й наповнить бюджети різних рівнів. На першому етапі очікуємо надходжень у розмірі до 1 млрд грн, а при консолідації та залученні в обіг усіх державних сільськогосподарських земель, загальна площа яких сягає близько 800 тисяч гектарів, ця сума може зрости до 8+ млрд грн», - зазначив Голова Фонду держмайна Віталій Коваль.

Для участі в аукціоні аграріям необхідно обрати лот, зареєструватися на електронному майданчику, сплатити внески та взяти участь у торгах. Переможець отримає право оренди на строк до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних, сплативши суборендну плату на рік вперед.

Довідково:

Впровадження Земельного банку - результат спільної роботи Фонду держмайна, Мінагрополітики та Мінюсту.

Для реалізації зазначеного проєкту ФДМУ створено ТОВ «Державний земельний банк» - перший державний оператор земель сільськогосподарського призначення, що на 100% належить державі.

Більше ліцензій - більше економії. Тільки зараз нові користувачі LIGA360 можуть замовити рішення за найнижчою ціною. Забезпечте команду надійними інструментами для роботи. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини