Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Економічне бронювання від мобілізації можуть запровадити цього року - Гетманцев

Реклама

Економічне бронювання від мобілізації можуть запровадити в Україні вже у 2024 році, однак це дуже складне питання, і тому воно так довго обговорюється. Про це сказав голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю РБК-Україна.

На запитання, чи реально запровадити економічне бронювання вже цього року, Данило Гетманцев відповів: "Так", при цьому назвавши таке рішення одним з найскладніших за 5 років.

«Це складне соціально-політичне рішення. Бо такий підхід розмежовує людей під час війни. Крім того, є питання сприйняття цього рішення військовими, що дуже важливо в контексті демобілізації, яку ми не можемо фізично зробити. Це дуже соціально чутливе питання. Я взагалі вважаю це одним з найскладніших питань за 5 років. Його неможливо вирішити так, щоб були усі задоволені», - зазначив голова Комітету.

Про бронювання і військовий облік у практичній площині - дізнавайтесь у новій LIGA360. Свіжа аналітика, практика правозастосування, судова практика та роз'яснення держорганів на одній платформі. Замовте презентацію менеджера прямо сьогодні. 

Він повідомив, що за підрахунками Мінфіну, щомісячні надходження в бюджет від економічного бронювання можуть складати близько 8 млрд гривень.

«Це з урахуванням того, що більшість військовозобов'язаних, які сьогодні працюють і отримують зарплату менше 35 тис. гривень, будуть отримувати по 35 тисяч», - уточнив народний депутат.

На його думку, критерій для бронювання у вигляді розміру "білої" зарплати повинен бути.

"Для будь-якого варіанту бронювання - чи то по всій економіці, чи то за окремими галузями, як це зараз робиться. Це сприятиме детінізації та виведенню зарплат з "тіні". І в цьому контексті - це правильне рішення", - пояснив Гетманцев.

Водночас , за його словами, ресурс, на який можна розраховувати для бюджету від економічного бронювання, не є певним.

"Не можна стовідсотково бути впевненим, що отримаєш ці гроші. Мінфін порахував 8 млрд гривень на місяць - ну дай Боже, щоб вони були", - додав голова Комітету.

Нагадаємо, 27 серпня в Уряді анонсували запровадження принципу "Воюй або працюй". Йдеться, зокрема, про запуск економічного бронювання, яке обговорюється з початку року.

Які проєкти щодо економічного бронювання вже є у Раді та яку модель підтримує бізнес - читайте тут.

Хочеш дізнатися секрети успішної роботи з інформацією? Замов презентацію нової LIGA360. Дані та джерела для всієї команди: топменеджерів, юристів, бухгалтерів, комплаєнс-фахівців і не тільки.

Пропонуємо також ознайомитися з актуальними матеріалами:

Бронювання працівників: підстави й порядок анулювання відстрочки

Бронювання працівників: як отримати статус критично важливого підприємства

Бронювання працівників: які документи подавати

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини