Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада Нацбанку ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики

Реклама

Рада Національного банку 11 вересня 2024 року ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на середньострокову перспективу. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Документом визначаються цілі, завдання та принципи монетарної політики, а також особливості застосування монетарних інструментів на час повномасштабної війни та певний період повоєнного відновлення.

Він узгоджується з цілями та принципами попередньої версії Основних засад та діючої Стратегії пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування, а також враховує положення Меморандуму з МВФ.

Основні засади грошово-кредитної політики передбачають, що НБУ і надалі застосовуватиме режим гнучкого інфляційного таргетування для підтримання цінової стабільності.

Трансформуй роботу своєї компанії з новою LIGA360. Максимум джерел інформації, інструментів ризик-контролю та експертних рекомендацій. І все це на вигідних умовах Special program. Поспішай!

«Відтепер Основними засадами офіційно визначено, що монетарна політика НБУ спрямовується на приведення інфляції до цілі 5% на належному горизонті політики, який не перевищуватиме три роки», - зазначають в Нацбанку.

Відповідний формат вирізняє поточний режим від повноцінного інфляційного таргетування, який діяв до повномасштабного вторгнення, коли горизонт повернення інфляції до цілі становив 9-18 місяців.

НБУ має намір використовувати гнучке інфляційне таргетування до нормалізації функціонування економіки та відновлення повноцінного формату інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом.

Згідно з документом, регулятор і надалі дотримуватиметься принципів керованої гнучкості обмінного курсу як перехідного режиму на шляху повернення до плаваючого курсоутворення.

При цьому важливим завданням залишатиметься збереження стійкої та контрольованої ситуації на валютному ринку, а також підтримання двосторонніх коливань обмінного курсу.

Також Нацбанк сприятиме збереженню реальних процентних ставок за строковими гривневими інструментами, зокрема депозитами, на достатньо високому рівні для забезпечення захисту гривневих доходів населення від інфляції.

Крім того, НБУ підтримуватиме тісну взаємодію з Урядом для залучення зовнішнього фінансування та запровадження реформ в Україні. Максимум зусиль докладатиметься для виконання критеріїв приєднання до ЄС у сфері монетарної політики.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини