Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект держбюджету на 2025 рік вже зареєстровано у Раді

Реклама

13 вересня, Уряд схвалив проєкт Державного бюджету України на 2025 рік, який вже передано на розгляд Верховної Ради України (проєкт № 12000).

Міністр фінансів України Сергій Марченко під час засідання Кабміну зазначив, що фінансування сектору безпеки і оборони є ключовим пріоритетом.

Доходи загального фонду держбюджету наступного року (без урахування офіційних трансфертів і грантів) передбачені на рівні 2007,4 млрд грн;

Видатки - 3643,6 млрд грн.

Фінансування сектору безпеки та оборони у 2025 році зросте до 2223 млрд грн, що становить 26,3% від прогнозованого ВВП країни. Також передбачено:

  • 9,6 млрд грн на розвиток культури та інформаційного простору,

  • 4,0 млрд грн - на цифрову трансформацію, зокрема, на фінансування Інноваційних проєктів для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони (BRAVE 1),

  • 14,0 млрд грн - на підтримку наукових досліджень, зокрема, у сфері оборонно-промислового комплексу, енергетики й енергоефективності.

У рамках підтримки бізнесу передбачено фінансування Фонду розвитку підприємництва у розмірі 18 млрд грн для надання пільгових кредитів за Програмою «5-7-9%», а також 1,4 млрд грн буде виділено на гранти для бізнесу. 

Серед іншого, передбачено 1 млрд грн на гуманітарне розмінування земель, що дозволить забезпечити безпеку на територіях, постраждалих від бойових дій.
Також передбачено 1,75 млрд грн для Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації, який спрямований на зменшення викидів вуглецю та підвищення енергоефективності економіки.

Для оперативного реагування на непередбачувані події в резервному фонді закладено 43,9 млрд грн.
Соціальні стандарти, зокрема мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум, залишаються на рівні грудня 2024 року, а саме:

Мінзарплата у місячному розмірі - 8000 грн; у погодинному розмірі - 48 грн.

Прожитковий мінімум - 2920, для працездатних осіб - 3028.

Тобто ключові показники для підприємців не зміняться. З актуальними показниками можна ознайомитися за посиланням

Також бюджет передбачає нову модель управління публічними інвестиційними проектами з планом розподілу 25 млрд грн на 2025 рік. 

Прогноз фінансування державного бюджету на 2025 рік передбачає зниження дефіциту державного бюджету до 19,4 % ВВП (в діючому законі про держбюджет на 2024 рік - 20,6%), що відповідає показникам узгоджених з міжнародними партнерами.

Державні запозичення  загального фонду плануються в обсязі 2237,6 млрд грн, в тому числі внутрішні - 579,2 млрд грн та зовнішні - 1658,4 млрд грн. Наразі ще не весь обсяг зовнішніх запозичень підтверджений міжнародними партнерами, що потребує подальшої кропіткої і наполегливої роботи, зазначили у Мінфіні.

Вся інформація для твоєї компанії - тепер в єдиному продукті LIGA360. Збільшуй швидкість виявлення бізнес-ризиків: правових, регуляторних, санкційних, репутаційних, судових, фінансових, договірних. Замов презентацію прямо сьогодні. 

Трансформуй роботу своєї компанії з новою LIGA360. Максимум джерел інформації, інструментів ризик-контролю та експертних рекомендацій. І все це на вигідних умовах Special program. Поспішай! 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини