Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підвищення податку на прибуток банків до 50% є занадто ризикованим - Голова НБУ

Реклама

Національний банк вважає занадто ризикованим чергове підвищення податку на прибуток банків до 50% та готує пакет рішень, який забезпечить розширення покриття банками дефіциту бюджету через купівлю облігацій внутрішньої держпозики, уникаючи емісії. Про це розповів Голова НБУ Андрій Пишний на заході Європейської Бізнес Асоціації "Глобальний прогноз. Зміцнення єдності", передає "Інтерфакс-Україна".

"Ризики від такого кроку (підвищення податку на прибуток банків до 50% - ред.) для розв'язання завдання фінансування дефіциту та стабільного зростання кредитування будуть більшими, ніж користь... Баланс досить крихкий і його треба підтримати", - зазначив Пишний.

За його словами, такої ж позиції дотримується і Міністерство фінансів,

Голова НБУ заявив, що Нацбанк бачить можливості розширити канал покриття дефіциту банками, не використовуючи емісію, за рахунок купівлі ОВДП.

"До кінця тижня будемо оголошувати цілий пакет відповідних рішень", - повідомив Пишний.

Водночас він зазначив, що загалом Нацбанк розуміє необхідність збільшення фіскального каналу фінансування бюджету в умовах затягування війни, збереження високої її інтенсивності та скорочення зовнішнього фінансування.

Пишний додав, що НБУ підтримав постійне підвищення податку на прибуток фінансових компаній із 18% до 25%, зокрема щоб уникнути податкового арбітражу з банками, для яких цей податок було підвищено з 18% до 25% від початку 2024 року.

Нагадаємо, 17 вересня Верховна Рада ухвалила за основу оновлену версію законопроєкту N 11416-д про підвищення податків, яка, серед іншого, передбачає встановлення ставки податку на прибуток для банків за 2024 рік у розмірі 50%.

LIGA360 змінюється для тебе! Єдиний інформаційний продукт для всієї компанії. Спільне поле для роботи із правовими, судовими, реєстровими, договірними, медійними даними. Замов персональну презентацію менеджера сьогодні.

Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Поспіши замовити для своєї компанії.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини