Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повідомлення суб'єктами декларування про суттєві зміни в майновому стані. Відповіді НАЗК на найпоширеніші запитання

Реклама

На підставі звернень до контакт-центру Національного агентства з питань запобігання корупції (надалі - НАЗК), останнім опубліковано відповіді на найпоширеніші запитання, що стосуються повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб'єктів декларування (ПСЗ).

За повідомленнями НАЗК, обов'язок подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані поширюється не на всіх публічних службовців, а лише на окремі категорії з числа суб'єктів декларування, а саме:

1) Службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище відповідно до статті 51-3 Закону України «Про запобігання корупції». До них належать, зокрема, керівники органів державної влади, їхні заступники, керівники функціональних підрозділів, судді, прокурори, слідчі та дізнавачі, а також інші співробітники правоохоронних та контролюючих органів, військові посадові особи вищого офіцерського складу, голова Національного агентства з питань запобігання корупції та його заступники, уповноважений Верховної Ради України з прав людини та інші.

Повний перелік таких осіб містить примітка до статті 51-3 ЗУ “Про запобігання корупції”.

2) Декларантів, які обіймають посади пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до переліку, затвердженого наказом НАЗК від 06.11.2023 № 249/23.

До таких посад належать, зокрема, посади керівників секретаріатів Верховної Ради України та їх заступників, працівників Офісу Президента України, за винятком посад, які передбачають зайняття відповідального або особливо відповідального становища, керівників підприємств, які здійснюють діяльність у галузі: містобудування, житлово-комунального господарства, використання та охорони земель, природних ресурсів і охорони довкілля, соціально-економічного розвитку, транспорту та дорожнього господарства, управління майном, торгівлі та розвитку підприємництва, призначення яких (укладення контракту з якими) здійснює міський голова міста Києва та Севастополя, а також міських (міст районного значення) голів, селищних і сільських голів тощо.

Всі інші категорії публічних службовців, окрім тих, перелік яких міститься у вищевказаних нормативно-правових актах не зобов'язані подавати такі повідомлення.

Відповідаючи на запитання: “Коли виникає обов'язок подати ПСЗ?”, НАЗК зазначило наступне.

Обов'язок подати ПСЗ виникає у разі отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку декларантом на суму, що перевищує 50 прожиткових мінімумів. У 2024 це - 151 400 грн. та лише за сукупністю таких обставин:

  • отримано дохід, придбано майно, здійснено видаток;

  • дохід отримав / майно придбав / видаток здійснив саме суб'єкт декларування;

  • розмір доходу /видатку перевищує 151 400 грн. (станом на 2024 рік).

Подання ПСЗ в інших випадках (у тому числі щодо членів сім'ї) Законом не передбачене.

Строк для подання ПСЗ - 10 календарних днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку.

Важливими аспектами при визначенні суттєвої зміни є:

  • саме разова операція (одержання доходу, купівля майна, здійснення видатку), а не сукупний дохід/витрати за певний період;

  • розрахунок ведеться виходячи з нарахованої, а не отриманої суми - тобто дохід має включати податки, збори тощо;

  • дохід має бути фактично отриманим, а не лише нарахованим.

Слід зазначити, що якщо при отриманні спадщини, подарунка, приватизації нерухомого майна грошова оцінка такого майна не проводилась і вартість його не відома, ПСЗ не подається. Таке майно зазначається в декларації за відповідний період.

Скільки ПСЗ необхідно подати у разі одночасного придбання майна та здійснення видатку?

Відповідно до інформації НАЗК, якщо видаток здійснено в межах 10-денного строку з моменту набуття майна у власність суб'єктом декларування подається одне ПСЗ.

У разі придбання майна, вартість якого перевищує 50 ПМ, подається одне повідомлення, в якому зазначаються відомості у відповідних розділах щодо придбаного майна та здійсненого видатку.

Це правило діє у випадку, якщо при придбанні майна суб'єкт декларування здійснив відповідний одноразовий видаток у той самий день або в межах 10-денного строку з моменту набуття майна у власність. Якщо з будь-яких причин право власності на майно суб'єкт декларування набув в один день, а сплатив за нього пізніше ніж через 10 днів - подається 2 (або більше) ПСЗ.

Окрім того, НАЗК також надано роз'яснення щодо того, як подати ПСЗ?

Виходячи зі змісту повідомлення НАЗК, для того, щоб подати ПСЗ необхідно:

1. Увійти до Реєстру декларацій за допомогою електронного підпису;

2. обрати в особистому кабінеті «Нове повідомлення про суттєві зміни в майновому стані»;

3. ознайомитись з інструкцією та заповнити форму, внести необхідні дані;

4. підписати та подати документ.

Важливо: відомості про суттєві зміни в майновому стані обов'язково мають бути відображені декларантом у черговій щорічній декларації за відповідний звітний період.

Вся інформація для державної установи - тепер в єдиному продукті LIGA360. Збільшуй швидкість виявлення ризиків: правових, регуляторних, репутаційних, судових, фінансових, договірних. Замов презентацію сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини