Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Федерація роботодавців закликає збільшити мінзарплату замість підвищення податкового навантаження на легальний бізнес

Реклама

Федерація роботодавців України (ФРУ) оприлюднила публічну позицію щодо законопроекту №11416-д, який передбачає:

- підвищення військового збору з фізичних осіб (заробітних плат тощо) з 1,5% до 5%;

- запровадження військового збору для ФОП 1-ї, 2-ї груп та 4-ої груп у розмірі 10 МЗП та 1% з доходу для ФОП 3-ї групи;

- впровадження авансових внесків по податку на прибуток для АЗС;

- збільшення ставки податку на прибуток до 25% для фінансових установ та до 50% для банківських установ;

- запровадження щомісячної звітності з ПДФО.

Розуміючи важливість пошуку додаткових джерел фінансування ЗСУ, ФРУ не менш жодним чином не підтримує:

1. Підвищення податкового навантаження саме на легальний бізнес замість пошуку резервів за рахунок детінізації економіки, а також створення за рахунок запропонованих змін ще більших спокус для ухилення від оподаткування.

ФРУ звертається з пропозицією, спрямованою на детінізацію заробітних плат:

  • щодо підвищення на час воєнного стану бази оподаткування заробітних плат за умови повної зайнятості до 10-12 тисяч гривень, що дозволить підвищити військовий збір з 1,5% не до 5%, а до 2,5-3%, отримавши для бюджету ті ж додаткові кошти та не створюючи спокус для додаткового ухилення від оподаткування при виплаті заробітних плат.

  • звернути увагу на тіньові та напівтіньові ринки: підакцизних товарів, грального бізнесу, ринку земель сільгосппризначення та зерна, таксі тощо.

2. Ретроспективного запровадження будь-яких нових податків, а також запровадження податків чи підвищення їх ставок під час бюджетного року, адже це не тільки суперечить положенням Податкового та Бюджетного кодексів та підриває довіру бізнеса до влади, а й унеможливлює нормальне ведення та планування фінансово-господарської діяльності.

Федерація роботодавців України закликає народних депутатів та Уряд до конструктивного діалогу з бізнес-спільнотою з метою пошуку механізмів зростання і розвитку бізнесу, виведенню з тіні тіньових та напівтіньових секторів та припинення практики підвищення податкового навантаження на легальний бізнес в середині бюджетного року.

Бажаєте контролювати законодавчі зміни з "гарячих тем"? Спробуйте нову LIGA360! Встановіть моніторинг потрібних для вас законів - і всіх пов'язаних судових рішень, НПА та аналітичних матеріалів. Замовте презентацію LIGA360 саме для ваших потреб.

Читайте також: ІТ-бізнес занепокоєний можливим підвищенням податків у Дія.City - порушує раніше гарантовані державою умови

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини