Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні можуть з'явитися банки фінансової інклюзії - проєкт

Реклама

На ринку фінансових послуг України може з'явитися новий різновид надавачів фінансових послуг - банки фінансової інклюзії. Такі банки забезпечуватимуть належний доступ до фінансових послуг як громадян України (зокрема соціально вразливих груп населення), так і мікропідприємств (суб'єктів, чистий річний дохід від будь-якої діяльності яких не перевищує суму, еквівалентну 2 мільйонам євро) у районах, наближених до зони бойових дій, на звільнених територіях, а також на важкодоступних та малонаселених територіях (на кшталт високогірних регіонів).

Відповідний законопроєкт № 12044 зареєстровано у Верховній Раді.

Документ розроблений на виконання пункту 62 Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ від 17.06.2024, який передбачає підготовку законодавчої пропозиції щодо спеціалізованої та обмеженої банківської ліцензії, спрямованої на швидке вирішення зростаючих викликів фінансової інклюзії, використовуючи наявну інфраструктуру, йдеться у пояснювальній записці.

Законопроектом передбачається визначити процедуру отримання обмеженої банківської ліцензії банка фінансової інклюзії для новостворених установ, а також переоформлення банківських ліцензій діючих банків у обмежену ліцензію банка фінансової інклюзії.

Банки фінансової інклюзії будуть обмежені у проведенні операцій з іншими клієнтськими сегментами. Такому банку заборонено укладати нові договори про надання банківських та інших фінансових послуг, а також збільшувати заборгованість, продовжувати дію договорів про надання банківських та інших фінансових послуг, що були укладені до набуття банком статусу банку фінансової інклюзії, якщо вони не відповідають обмеженням щодо діяльності банку фінансової інклюзії. Зобов'язання за договорами про надання банківських та інших фінансових послуг, що були укладені до набуття банком статусу банку фінансової інклюзії, залишаються чинними та продовжують виконуватись сторонами в повному обсязі до моменту виконання договору.

Також пропонується встановити обмеження щодо загального обсягу кредитних коштів, які можуть надаватись одному позичальнику:

  • для фізичної особи: за кредитними операціями строком до одного року - не більше 12 розмірів мінімальної місячної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому здійснюється кредитна операція; за кредитними операціями строком понад один рік, крім кредитів, наданих на придбання або реконструкцію житла - не більше 36 розмірів мінімальної місячної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому здійснюється кредитна операція; сукупна заборгованість на одного клієнта строком понад один рік за кредитами, які надаються з метою придбання або реконструкції майна, яке віднесено чи буде віднесено до об'єктів житлового фонду (житлового будинку, квартири, житлового об'єкта незавершеного будівництва), майнових прав на таке майно, за умови що відповідне майно надано в іпотеку/заставу за таким кредитом, не може перевищувати 240 розмірів мінімальної місячної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому здійснюється кредитна операція;

  • для суб'єкта господарювання, чистий річний дохід від будь-якої діяльності якого не перевищує суму, еквівалентну 2 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України, територіальної громади: сукупна заборгованість на одного клієнта за кредитними операціями не може перевищувати 2400 розмірів мінімальної місячної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому здійснюється кредитна операція.

Вся інформація для твоєї компанії - тепер в єдиному продукті LIGA360. Збільшуй швидкість виявлення бізнес-ризиків: правових, регуляторних, санкційних, репутаційних, судових, фінансових, договірних. Замов презентацію прямо сьогодні. 

Як працювати ефективніше й уникати ризиків для твоєї компанії? З рішенням LIGA360. Тільки зараз замовляй на вигідних умовах Special program. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини