Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроєкт про підвищення податків: які зміни пропонують до другого читання

Реклама

У вересні Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт № 11416-д, який пропонує збільшити надходження коштів до бюджету шляхом підвищення ставок вже існуючих податків, запровадження податків для нових платників та посилення контролю за їх справлянням. Детальніше про ухвалену за основу редакцію тут

Як пояснив народний депутат Ярослав Железняк, вже 4 жовтня проєкт мають розглянути у Комітеті ВР, а через тиждень він буде винесений на голосування Парламенту. До проєкту надійшло понад 1000 правок і їх вже почали розглядати на робочій групі.

Голова податкового Комітету ВР Данило Гетманцев також надав перелік змін від себе. Ярослав Железняк навів у своєму пості ці пропозиції.

По-перше, вони стосуються дати набрання чинності:

  • Впровадження помісячної звітності ПДФО з 2025;

  • Відкладання деяких норм по ВЗ:

- доходи за результатами річного декларування - залишити 1,5% військовий збір до кінця цього року, а з 2025 ставка 5%;

- єдиний податок 3 групи - з першого кварталу, в якому закон набере чинності;

- будь-які операції (типу нерухомість) - з моменту набрання сили закону (тобто не 01 жовтня);

- зарплати - з 1 жовтня. Тобто треба буде перерахувати, але якщо звільнився, то вже перерахувати не треба. Тут вже депутат детальніше пояснив, що якщо закон приймуть, то Президент його фізично підписати найшвидше зможе десь у 20-х числах жовтня. Тобто десь після 15-го жовтня він вступить в силу і заднім числом з 1 жовтня піднімуть військовий збір з 1,5% до 5% на всі зарплати в кінці місяця.

По-друге, не пропонують застосовувати ВЗ для ФОПів, які зараз звільненні від єдиного податку (це які знаходяться на прифронтових та деокупованих територій).

По-третє, заміни підвищення (хоча б часткової) військового збору на підвищення ПДВ не заплановано.

Із нових джерел додали ренту на видобуток щебню. Пільга по ПДФО по іноземної допомоги для біженців, буде продовжена.

Бажаєте контролювати законодавчі зміни з "гарячих тем"? Спробуйте нову LIGA360! Встановіть моніторинг потрібних для вас законів - і всіх пов'язаних судових рішень, НПА та аналітичних матеріалів. Замовте презентацію LIGA360 саме для ваших потреб.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини