Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Послуги з переказу коштів контролюватимуть жорсткіше: НБУ надав фінмоніторингові рекомендації фінустановам

Реклама

Нацбанк у листі від 07.10.2024 р. № Р/25-0005/75915 надав фінустановам роз'яснення та рекомендації з питань фінансового моніторингу. Регулятор інформує, що за результатами перевірок щодо дотриманням небанківськими фінансовими установами вимог законодавства України у сфері фінмоніторингу були виявлені порушення, коли небанківські фінансові установи:

  • не забезпечують дотримання основних принципів розроблення та реалізації внутрішніх документів установи з питань фінмоніторингу;

  • не вживають достатніх заходів для визначення осіб, які є платниками та (або) отримувачами за платіжною операцією, які регулярно користуються послугами установ, особами, з якими установа підтримує ділові відносини, та в результаті не вживають належних заходів з належної перевірки клієнтів;

  • не здійснюють виявлення та оцінки ризиків відмивання коштів притаманних діяльності установ, з урахуванням продуктів та послуг, що надаються установами платникам та отримувачам, які регулярно ініціюють платіжні операції / отримують кошти за платіжними операціями з використанням таких продуктів та послуг, а також не здійснюють виявлення та оцінку ризиків відмивання, що притаманні діяльності таких платників/отримувачів.

Зокрема, Національний банк виявив випадки запровадження установами продуктів/послуг, умови надання яких містять ознаки уникнення вимог законодавства щодо належної перевірки клієнтів. Так, згідно з умовами таких продуктів/послуг на користь суб'єкта господарювання, щодо якого установа не здійснила заходів з належної перевірки клієнтів, забезпечується приймання переказів з їх подальшим зарахуванням на власний поточний рахунок такого суб'єкта господарювання (наприклад, суб'єкт господарювання - продавець товару отримує кошти від покупців за проданий товар / надану послугу на свій поточний рахунок).

Зазначені продукт, послуга, що надаються установою, стають доступними такому продавцю - суб'єкту господарювання після його реєстрації на сайті / в застосунку установи. Під час такої реєстрації суб'єкт господарювання зазначає свої дані (наприклад, РНОКПП/ЄДРПОУ, номер телефону, дані про кількість працівників, категорію діяльності, посилання на магазин продавця на відповідному "маркетплейсі", IBAN тощо) та приєднується/підключається до продукту/послуги установи, після чого установа організовує приймання коштів від покупців за продані товари на поточний рахунок такого суб'єкта господарювання за допомогою / з використанням продукту/послуги установи.

Такі відносини між установою та отримувачем коштів пов'язані з діловою, професійною чи комерційною діяльністю установи, що виникли на підставі акцептування оферти (зокрема на практиці були виявлені такі форми акцептування, як: заява про приєднання, угода, відкриття акаунту, заведення профілю тощо), полягають у наданні установою послуг / використанні такими суб'єктами господарювання послуг установи, передбачають тривалість існування після їх встановлення, забезпечення установою виконання фінансових/платіжних операцій, а отже, є діловими відносинами в розумінні Закону про ПВК/ФТ.

Зважаючи на наведене, установа, надаючи послугу з переказу коштів на користь акцептованих/зареєстрованих осіб (суб'єктів господарювання), зобов'язана здійснювати належну перевірку таких суб'єктів господарювання відповідно до вимог статті 11 Закону про ПВК/ФТ, включаючи встановлення суті діяльності клієнта (зокрема товарів/послуг, що реалізуються/надаються, місце реалізації товарів/послуг), а також вживати інших заходів щодо клієнтів, передбачених Законом про ПВК/ФТ та Положенням N 107, у тому числі оцінювати ризик ділових відносин з клієнтами, формувати та вести анкети клієнтів, здійснювати на постійній основі аналіз фінансових операцій клієнтів тощо.

Регулятор рекомендує оперативно привести у відповідність до вимог законодавства у сфері ПВК/ФТ умови та порядок надання продуктів/послуг отримувачам коштів, а також вжити заходи з належної перевірки клієнтів.

Також Національний банк виявив відсутність або неефективність розроблених установами порядків щодо визначення випадків, у яких платник/отримувач, що регулярно ініціює/отримує перекази коштів, уважатиметься установою таким, що підтримує з установою ділові відносини.

Вжиті установами заходи за результатами опрацювання зазначених рекомендацій оцінюватимуться Національним банком під час здійснення нагляду.

Вся інформація для твоєї компанії - тепер в єдиному продукті LIGA360. Збільшуй швидкість виявлення бізнес-ризиків: правових, регуляторних, санкційних, репутаційних, судових, фінансових, договірних. Замов презентацію прямо сьогодні. 

Встигни скористатися Special program для рішення LIGA360. Гарантуй найкращу ціну для своєї компанії. Детальніше за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини