Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За два роки загальний економічний ефект від малої приватизації сягнув 9,58 млрд грн - Мінекономіки

Реклама

За два роки з відновлення малої приватизації Фонд держмайна провів 839 успішних онлайн-аукціонів в системі «Прозорро.Продажі», що забезпечило 6,65 млрд грн прямих надходжень до держбюджету. Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

З урахуванням сплаченого ПДВ у 1,2 млрд грн та зобов'язань нових власників щодо погашення боргів приватизованих підприємств на суму 1,73 млрд грн, загальний економічний ефект від малої приватизації державного майна сягнув 9,58 млрд грн.

Протягом цього часу до аукціонів долучилися 2 857 учасників, з яких 16% брали участь більш ніж в одному аукціоні. В середньому, кожен робочий день відбувалося 1,6 успішних аукціонів, а середня конкуренція на них склала 4,73 учасника. Стартова ціна об'єктів під час торгів зростала в середньому у 2,53 раза.

«Після відновлення парламентом приватизації держмайна у серпні 2022 року 770 торгів (а це майже 92% торгів), проведених ФДМУ, відбулися на підвищення ціни, тобто англійські аукціони. Через голландські аукціони на зниження ціни держава продала майна на понад 138 млн грн - це на 7 млн грн більше від стартової ціни. І майже у 105 разів більше за мінімальну ціну, до якої передбачалось зниження», - зазначив СЕО Прозорро.Продажі Сергій Бут.

За його словами, такі показники свідчать про цікавість бізнесу до державного майна під час воєнного стану.

Найбільше коштів до бюджету (3,79 млрд грн, або 57% від загальних надходжень) приніс продаж 99 єдиних майнових комплексів держпідприємств. Серед об'єктів, що знайшли нових власників, - промислова та адміністративна нерухомість, складські комплекси, готелі та транспортні засоби тощо.

Найбільше аукціонів з малої приватизації проведено у Львівській (100), Рівненській (75) та Вінницькій (63) областях. Водночас лідерами за надходженнями до бюджету стали Київ (понад 1,69 млрд грн), Львівська область (понад 1,17 млрд грн) та Одеська область (понад 615 млн грн).

Хочеш дізнатися секрети успішної роботи з інформацією? Замов презентацію нової LIGA360. Дані та джерела для всієї команди: топменеджерів, юристів, бухгалтерів, комплаєнс-фахівців і не тільки.

Встигни скористатися Special program для рішення LIGA360. Гарантуй найкращу ціну для своєї компанії. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини