Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як відстояти своє право на тишу, якщо сусіди занадто сильно шумлять

22.02, 18 червня 2020
153172
0

Що робити, якщо сусіди порушують норми шуму

Статтею 24 Закону "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", покладається обов'язок на всіх громадян, а також підприємства, установи, різні організації, державні та місцеві органи влади дотримуватися встановлених санітарними правилами норми допустимого шуму і звучання.

Так, забороняється в нічний час (від 10 години вечора до 8 ранку):

  • гучний спів і гучний крик;
  • використання феєрверків, салютів, апаратури, яка відтворює звук (колонки з музикою, аудіоплеєри та інше);
  • використання побутових речей, що видають шум (якщо це побутові речі для ремонту, то їх використання забороняється не з 10 години вечора, а з 9, і також триває до 8 ранку).

Крім того, вищезазначеною нормою передбачено сувору заборону на проведення ремонту по неробочим і святковим дням протягом будь-якого часу доби (заборона не поширюється якщо власник або орендар квартири отримав дозвіл у всіх сусідів на вчинення таких дій).

Допустимі норми шуму

Для оцінки рівня шуму в житлових приміщеннях сформульовані загальні норми допустимої гучності (наказ МОЗ від 22.02.2019 № 463). Вони визначаються за рівнем звукового тиску постійного шуму (дБА) і критеріям шуму (NC) .Так, згідно з цими санітарним нормам, рівень шуму:

  • вдень не повинен перевищувати 55 дБ, а вночі 45 дБ в квартирах і житлових будинках, пансіонатах, інтернатах і спальнях садів; для готелів і гуртожитків норми дещо вищий - до 50 і 60 дБ відповідно;
  • на прилеглих до житлових будинків територіях днем - до 70 дБ, а вночі - до 60 дБ;
  • на майданчиках відпочинку на території мікрорайонів і груп житлових будинків, будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для громадян похилого віку та інвалідів, майданчиках дитячих дошкільних установ, шкіл та ін. навчальних закладів - до 60 дБ;
  • в залах кафе і ресторанів рівень не повинен перевищувати 70 дБ, а в торгових залах або в аеропорту або на вокзалі в пасажирських залах - 75 дБ.

Для довідки: рівень звуку 30 дБА - це шепіт і цокання настінного годинника; 45 дБА - звук звичайного розмови; 65 дБА - звук голосної розмови, який чітко чутно стороннім.

Який допустимий рівень шуму в житлових будинках Києва?

Потрібно звернути увагу на те, що крім загальних положень закону про правила дотримання тиші, в кожному місті, селі, селищі місцева рада приймає більш конкретизовані, враховуючи специфіку, традиції, географічне розташування певної території.

Так, в Києві діють «Правила благоустрою міста Києва». Вони регламентують питання дотримання тиші в громадських місцях. У денний час забороняється перевищення рівня шуму в 40 дБ, у нічний - в 30 дБ: в офісах, закладах громадського харчування, торгівлі, при проведенні концертів, масових святкових і загальноміських заходів.

Як вимірювати рівень шуму?

Якщо не можете самі виміряти рівень шуму (в разі якщо занадто сильно шумить кондиціонер сусідів або пральна машинка), можна звернутися в органи державної податкової служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів (зателефонувавши на номер її управління, до якого відноситься ваше місто - можна пробити номер на сайті цієї служби).

Винятки: коли шуміти можна

Випадки, коли заборона на перевищення встановленого рівня шуму не поширюється (ч. 5 ст. 24 закону "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення"):

  • за наявності екстреної ситуації (наприклад аварія, пожежа, потоп, впало дерево на будинок тощо);
  • якщо отримано дозвіл місцевої ради на проведення салютів, феєрверків в заборонений час;
  • відзначення святкових, неробочих днів, днів міста, змагань та інших свят, позначених в рішення сесії місцевої ради;
  • надання невідкладної допомоги;
  • попередження і припинення порушень закону;
  • коли шум в закритому приміщенні, за умови що він не поширюється за межі цього приміщення і його не чутно жителям прилеглих квартир;
  • якщо джерелами шуму є обладнання та механізми, що забезпечують життєдіяльність житлових і громадських будівель, за умови прийняття всіх невідкладних заходів, які мінімалізують проникнення шуму в прилеглі приміщення;
  • проведення зборів, мітингів, демонстрацій і походів, якщо про це своєчасно повідомлені органи місцевого самоврядування.
З нормативно-правовими актами, що стосуються даної тематики, можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

Куди скаржитися на галасливих сусідів

Для початку потрібно спробувати мирним шляхом вирішити питання тиші, якщо сусіди шумлять вночі і далі, можна звертатися в поліцію. Є два варіанти такого звернення:

Усне звернення в поліцію. Тут важливий нюанс: на виклик поліції з вимогою відреагувати на шум сусідів в денний час, скаржники отримають відмову на підставі того, що це денний час і вдень шуміти можна. У такій ситуації необхідно звертатися до управління Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів, яка складає відповідний акт про перевищення встановленого санітарними нормами рівня шуму.

Письмове звернення в поліцію. Для цього потрібно зібрати докази порушення перевищення сусідами допустимого рівня шуму (ними може може аудіозапис, колективна скарга мешканців усіх прилеглих квартир, або що-небудь інше) і направити заяву з доказами на адресу поліції.

Потрібна інформація про всі судові рішення, пов'язані з темою "Порушення норм шуму у житлових приміщеннях"?
Поставте їх на моніторинг в екосистемі LIGA360 та отримуйте сповіщення про зміни вчасно

Як довести перевищення допустимого рівня шуму і чим зафіксувати

Зафіксувати порушення шуму можна декількома способами:

  • Протокол про адміністративне порушення, складений поліцією (це ефективно, коли поліція відразу ж реагує на звернення, приїжджає на місце порушення і "ловить на гарячому" сусідів-порушників);
  • Аудіозапис і відеозапис. На практиці суд оцінює аудіозаписи та відеозаписи тільки в сукупності з іншими доказами (так як неможливо повністю точно по таких записах зрозуміти, хто саме шумить, в який точно час, і чи перевищує шум допустимий рівень);
  • Екологічна експертиза. Її проведення є ефективним тоді, коли джерело шуму носить відносно постійний характер (наприклад, шум кондиціонера, холодильника або іншого обладнання). За допомогою такої експертизи можна виміряти точний рівень шуму, звуку і вібрації (щоб знати які ще питання можна ставити експерту при її проведенні, ознайомтеся з ухвалою суду про призначення такої експертизи).
  • Протоколи і акти Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів - є на практиці найкращим і надійним доказом порушення перевищення допустимих норм шуму. Цей державний орган уповноважений стежити за дотриманням всіх санітарних норм, в тому числі і норм допустимого шуму.

Ось 3 приклади судових рішень, де на підставі протоколів цієї служби з зафіксованими точними даними рівня шуму, який перевищує допустимий, суд задовольнив позов про припинення такого порушення та відшкодування моральної шкоди: рішення у справі №813/1351/18 (припинення діяльності ресторану з- невідповідність нормам закону "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення"), рішення у справі №367/7327/18 (судом встановлено режим роботи закладу - щодня не пізніше, ніж 22.00, робота кальянної повинна бути припинена), рішення у справі №175/598/17 (відшкодування моральної шкоди).

Більше судових рішень за цією тематикою ви можете знайти у системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Отримати тестовий доступ в VERDICTUM можна за посиланням.

Який штраф?

До порушників громадського порядку, органами поліції або судом можуть бути застосовані покарання, передбачені ст. 182 КУпАП. Так, за порушення вимог закону та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шуму і дотримання тиші до винних осіб може бути застосоване покарання у вигляді попередження або штрафу в розмірі від 85 до 255 гривень.

Якщо сусідом-порушником є підприємець або фірма, організація, підприємство, компанія, то розмір штрафу за перше порушення складає від 255 до 510 гривень; за повторне порушення протягом 1 року - від 850 до 2550 гривень з конфіскацією предмета порушення.

Читайте також: Норми шуму в житлових будинках

Читайте нас в соціальних мережах
Підпишіться, щоб бути в курсі всіх бізнес-новин

Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини