Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Захист інтересів власників земельних паїв та інші новації ухваленого проєкту №11150

В Україні земельні відносини характеризуються складністю та дискусійністю. Чого вартий лише той факт, що реформування земельних відносин в Україні триває вже третє десятиліття, що беззаперечно робить земельну реформу в Україні однією з найтриваліших у світі.

Одним з земельних питань у земельній сфері, яке досі не завершене, є оформлення права власності на земельні частки (паї).

Як відомо, в Україні існувала категорія земель сільськогосподарського призначення, які належали на праві колективної власності сільськогосподарським кооперативам, колективним сільськогосподарським підприємствам, що були створені в ході реорганізації колективних господарств (колгоспів). Колективна форма власності на землю формально була припинена у 2004 році, після втрати чинності Закону України «Про форми власності на землю». Проте, навіть станом на сьогодні, в Україні досі не завершене питання оформлення права власності громадян, які мають право на земельні частки (паї), що свідчить про фактичне існування колективної форми власності.

Для вирішення питання права власності на земельні частки (паї) приймалося чимало нормативно-правових актів. Одним з основних став Закону України «Про виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» (надалі - «Закон»).

Саме в чинній редакції Закону на сьогодні законодавцем визначено поняття «нерозподілена земельна ділянка» та «невитребувана земельна частка», якими прийнято вважати земельну ділянку/земельну частку, які не були виділені в натурі особі яка має право на земельну частку(пай).

Також у чинній редакції Закону є положення про те, що у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

Як відомо, первинне оформлення права власності на земельну ділянку передбачає виділення такої ділянки в натурі для визначення її меж на місцевості. Тобто оформити право власності на земельну ділянку/земельну частку без виділення її в натурі (на місцевості) чинне законодавство не передбачає.

Проте, чимало громадян не оформлювали право власності на земельні частки.

На це впливало чимало факторів. Зокрема, як відомо, в Україні громадяни, які отримали у власність земельні частки (паї), фактично повноцінними власниками так і не ставали, оскільки, починаючи з 2001 року, в Україні було запроваджено мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення, які використовуються для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Щороку продовжувалася дія тимчасового мораторію аж до 31.03.2020 року. Надалі через загарбницьку війну РФ проти України, розпочату 9 років тому, вже не на всіх українських землях громадяни України, які мають право на земельну частку (пай), мають можливість оформити право власності на земельні частки (паї), як це передбачає Закон.

Для захисту інтересів власників земельних часток (паїв) Верховна Рада України прийняла в цілому законопроект № 11150 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин» (надалі - «Закон № 11150»).

Закон № 11150 неодноразово вертався до Верховної ради України з пропозиціями Президента України, які врешті законодавчим органом України були прийняті.

Як захищає інтереси власників земельних часток (паїв) Закон № 11150 у новій редакції та які новації пропонує, спробуємо розібратися .

Перш за все, Закон № 11150 продовжує строк оформлення права власності на земельну ділянку для громадян, які мають право на земельну частку (пай), до 01.01.2028 року.

Також Закон № 11150 визначає адміністративну процедуру для рішень органів державної влади, Верховної Ради, Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у сфері земельних відносин.

Так, Законом № 11150 відтепер визначено, що Закон України «Про адміністративну процедуру» поширюється на адміністративну процедуру у сфері земельних відносин. Це зокрема означає, що на порядок розгляду та вирішення справ органами державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими особами у сфері земельних відносин поширюється дія таких принципів як «презумпція правомірності дій та вимог особи», «гарантування права особи на участь в адміністративному провадженні» та вимоги щодо мотивування відповідним органом чи посадовою особою адміністративного акту.

Контролюйте незаконні дії щодо ваших земельних ділянок у сервісі SMS-Маяк Земля. Моніторинг Державного реєстру речових прав на нерухоме майно 24/7 та миттєве сповіщення про зміни. Спробуйте прямо сьогодні.

У новій редакції Закон № 11150 визначає, що оскарження рішень органів державної влади, Верховної Ради, Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у сфері земельних відносин здійснюється лише в судовому порядку, якщо інше не передбачено Земельним Кодексом, Законом України "Про адміністративну процедуру", іншими нормативно-правовими актами у зазначеній сфері. Тобто у сфері земельних відносин громадяни також мають право на адміністративне оскарження у випадку негативного впливу акту на їх права, свободи чи законні інтереси.

До окремих новацій також можна віднести положення про те, що подання скарги на адміністративний акт у сфері земельних відносин у порядку передбаченому Законом України «Про адміністративну процедуру» не зупиняє дію акта, що оскаржується.

Оцінюючи в цілому Закон № 11150, варто зазначити, що основним його позитивним положенням є продовження строку оформлення права власності на землю для громадян, які мають право на земельну частку (пай), а загалом закон в більшій мірі відсилає регулювання адміністративної процедури у сфері земельних відносин до Закону України «Про адміністративну процедуру».

Проте, варто зазначити, що 05.09.2024 року Закон № 11150 знову повернуто з пропозиціями Президента України.

На цей раз пропозиції стосуються підпункту 26 пункту 1 розділу І Закону 11150, яким доповнюються перехідні положення Земельного кодексу України наступним змістом: Всі землі, зайняті водними об'єктами загальнодержавного значення (крім земельних ділянок приватної власності; земельних ділянок комунальної власності в межах населених пунктів, а також земельних ділянок за межами населених пунктів, право комунальної власності якими зареєстровано), вважаються землями державної власності".

Отже, наразі формування остаточної редакції Закону № 11150 ще триває.

Хочете знайти практику правозастосування з актуальних питань? Найповнішу інформацію та інструменти legal research надасть LIGA360. Побачте всебічний контекст з різних інформаційних потоків: 1,8 млн НПА та аналітичних матеріалів, 116 млн судових рішень, 300 реєстрів та відкритих джерел. Замовте презентацію для вашої команди. 

Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
На цю ж тему