Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Страховикам варто готуватися до посилення вимог платоспроможності

27 липня 2018, 12:59
249
0
Реклама

Відповідне розпорядження Нацкомфінпослуг зареєстрував Мін'юст. Повідомляється, що документ готувався відповідно до міжнародного досвіду та в тісній співпраці з представниками об'єднань страховиків і актуаріїв.

Страховики будуть зобов'язані на будь-яку дату дотримуватися встановлених критеріїв. При цьому власник істотної участі зобов'язаний буде дотримуватися також нормативу платоспроможності і достатності свого капіталу. Для приведення у відповідність з новими вимогами страховим компаніям встановлений термін в 2 роки, розбитий на кілька етапів.

Розширено перелік активів, що можуть прийматись страховиками, за рахунок:

- залишків коштів страховика в централізованих фондах МТСБУ,

- внесків страховика-учасника фінансової групи в статутні капітали інших страховиків-учасників тієї ж групи,

- непростроченої дебіторської заборгованості за укладеними договорами страхування (перестрахування), в гарантійні фонди асистанських компаній, за прямим врегулюванням в ОСАЦВ, за нарахованими відсотками по депозитах і ОВДП.

Посилено вимоги до акцій і облігацій, які страховики можуть приймати як активи. При цьому розширено перелік так званих «сміттєвих» активів, які не можуть включатися в активи. Також встановлено нормативи кількості низькоризикових активів (ОВДП, облігації МФО, поточні рахунки і депозити в банках з рейтингом не менше АА за національною рейтинговою шкалою і їх облігації, залишок коштів страховика в централізованих фондах МТСБУ, права вимоги до перестрахувальників -нерезидентами за договорами міжнародної системи «Зелена карта» та ядерного страхування). Для страховиків, які надають виключно добровільні види страхування, крім страхування життя, він складе не менше 20% страхових резервів, для інших - не менше 40%.

Очікується, що такі правила підвищать стійкість страхових компаній та рівень конкуренції.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини