Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок застосування стимулюючого регулювання в електроенергетиці буде змінений

27 липня 2018, 11:27
205
0
Реклама

НКРЕКП опублікувала проект постанови «Про затвердження Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії», в якому враховані останні законодавчі зміни. Серед іншого, документ встановлює порядок розрахунку витрат (необхідного доходу), визначення операційних витрат за економічними елементами та їх окремими складовими, розрахунок тарифу, перелік документів, які суб'єкт господарювання повинен надати і ін.
Якщо ж говорити про суть, то проект містить новий порядок формування стимулюючих (RAB) тарифів на послуги з розподілу електроенергії. Він передбачає розрахунок прибутку на підставі двох окремих ставок регуляторної норми доходу (для старої і нової бази активів), які регулятор має встановлювати окремо.
Відзначимо, що попередній склад НКРЕКП вже приймав подібне постанову, яка вступила в силу з 10.01.2018. У ній закладена в RAB-регулювання для обленерго прибутковість на рівні 12,5% річних на нову базу (мова йде про інвестиції в нові активи) і ті ж 12,5% на стару базу (наявні активи компаній). Таку «зрівнялівку» жорстко критикували не тільки в експертному співтоваристві, а й в уряді. Зокрема, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що в цілому підтримує впровадження RAB-регулювання з метою модернізації обленерго, але не в такому вигляді як це пропонує Національна комісія.
Нагадаємо, що абревіатура RAB означає Regulatory Asset Base - регуляторна база активів. RAB-регулювання передбачає, що в тариф закладається гарантований для підприємства рівень прибутковості, що обчислюється від вартості активів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини