Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запропоновано виробити національну політику у сфері суднобудування

23 липня 2018, 13:21
197
0
Реклама

У радянські часи Україна грала одну з ключових ролей у розвитку суднобудівної галузі та флоту. Її потужності дозволяли будувати як авіаносці, так і річкові баржі. Частина продукції йшла на експорт. Після розпаду СРСР і різкого скорочення бюджетного фінансування галузь опинилася в дуже важкому стані.
Згідно з офіційними даними, зараз вітчизняний суднобудівний комплекс складається з 9 суднобудівельних і 66 судноремонтних заводів, 18 машинобудівних підприємств, 11 приладобудівних заводів, 30 науково-дослідних і проектно-конструкторських установ. Частина з них приватизовані, інші залишаються в держвласності. Устаткування значною мірою застаріло, кваліфікованих кадрів не вистачає.
Група народних депутатів з різних фракцій вважає, що у набору цих підприємств як галузі ще є надія на світле майбутнє, але потрібно для початку визначити, як і куди йти. Для цього вони внесли законопроект №8605 від 13.07.2018 «Про розвиток суднобудівної галузі в Україні». Пропонується:
- визнати суднобудування пріоритетною галуззю промисловості України та віднести науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи зі створення нової суднобудівної продукції до категорії критичних технологій;
- розробити і прийняти «Національну програму розвитку суднобудування України до 2038 року», яка буде формуватися на п'ять років;
- для забезпечення безпеки і обороноздатності України в Азово-Чорноморському регіоні ввести «Державну цільову програму розвитку кораблебудування на період до 2038 року»;
- тимчасово, на період з 1 січня 2019 до 1 січня 2038, ввести державну фінансову підтримку будівництва суден і реконструкції основних виробничих фондів підприємств через механізм часткової компенсації ставки за кредитами комерційних банків.
Перелік суб'єктів суднобудування, на яких поширюються заходи державної підтримки, формуватиме Мінекономрозвитку.
З набранням чинності нового закону втратить силу Закон «Про заходи щодо державної підтримки суднобудівної промисловості в Україні» 1999 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини