Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Звіт про оцінку майна не можна оспорювати в суді

17 липня 2018, 08:06
1655
0
Реклама

Суть справи: боржник звернувся до суду зі скаргою на дії державного виконавця, який використовував звіти і висновки оцінювача про визначення ринкової вартості нерухомості при її реалізації на електронних торгах. У зазначених документах, на думку скаржника, вказана вартість майна, яка очевидно є заниженою і такою, що не відповідає ринковій кон'юнктурі.
Постановою місцевого суду скаргу було задоволено. Таке рішення було мотивоване тим, що згідно з відомостями постанови про призначення оцінювача, він був попереджений про кримінальну відповідальність за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов'язків, а також за надання завідомо неправдивого звіту. З зазначеною постановою оцінювач був ознайомлені під підпис. Однак, все оспорювані звіти і висновки підписані іншим оцінювачем. При таких обставинах суд поставив під сумнів об'єктивність цих звітів і висновків. Постановою апеляційного суду зазначену ухвалу залишено без зміни.
Держвиконавча служба і організатор торгів подали касаційні скарги, в яких говорилося, що суд першої інстанції не встановив яким чином непопередження про кримінальну відповідальність оцінювача вплинуло на підписані ним звіти і висновки. Так само не було встановлено, що висновок є завідомо неправдивими.
Верховний суд вказав, що об'єктивність і достовірність звітів і висновків оцінювача не визначається його попередженням про кримінальну відповідальність. Тоді всі звіти були б апріорі об'єктивними і достовірними на підставі лише попередження. Об'єктивність оцінки майна та здійснення її відповідно до вимог чинного законодавства як обов'язок встановлені Законом «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» без будь-якої прив'язки до повідомлень його про відповідальність. Отже, відсутні підстави стверджувати про необ'єктивність оцінювача через те, що він не був повідомлений про відповідну відповідальність.
Разом з тим, за змістом ст. 12 і 33 Закону, звіт про оцінку майна не створює ніяких правових наслідків для учасників правовідносин з оцінки майна, а лише відображає і підтверджує зроблені оцінювачем висновки і його дії по реалізації свого завдання. Це унеможливлює судовий розгляд справ у спорах про визнання такого звіту недійсним.
Такі висновки містяться в рішенні по справі ВС/КЦС №711/650/13-ц від 04.07.2018.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини