Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати мають намір унеможливити реєстрацію «вічнозелених патентів»

13 липня 2018, 12:42
212
0
Реклама

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроект №7538, який унеможливить реєстрацію так званих «вічнозелених патентів» (штучне продовження патенту на активну речовину лікарських засобів шляхом охорони різних додаткових форм і нових властивостей), проте сприятиме активізації винахідницької діяльності. В комітеті обіцяють підготувати його до другого читання до кінця вересня.

Проект пропонує звузити поняття «корисна модель», визначаючи, що її об'єктом може бути виключно пристрій (чинна норма передбачає, що це може бути будь-який продукт або процес). Також проект передбачає можливість подання заявки на реєстрацію у електронній формі, розширення переліку охоронюваних об'єктів та удосконалення порядку надання додаткової охорони прав на винаходи. Крім того, пропонується дозволити будь-якій особі подавати в установи експертизи мотивовані заперечення проти заявки на протязі шести місяців від дати її публікації і передбачити можливість визнання прав на винаходи (корисну модель) недійсними в адміністративному порядку (post-grant opposition).

Представники громадських пацієнтських організацій підтримали проект і висловили надію, що він сприятиме зниженню цін на лікарські засоби і розширенню їх асортименту за рахунок виведення на ринок генеричних препаратів. При цьому представники компаній-виробників ліків говорять про необхідність внесення в документ норми, яка дозволяє розроблення генеричних препаратів не раніше, ніж за один рік до закінчення дії патенту.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини