Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

У Кабміні запропонували доопрацювати регулювання митного «єдиного вікна»

11 липня 2018, 08:30
198
0
Реклама

5 липня Верховна Рада вирішила питання введення митного сервісу «єдине вікно», передбаченого прийнятим законом на базі законопроекту №7010. Сервіс передбачає можливість єдиноразової подачі документів в електронному вигляді через єдиний державний інформаційний веб-портал «Єдине вікно для міжнародної торгівлі». Це повинно значно спростити і прискорити проходження митних процедур за рахунок електронного документообігу та оптимізації контролю (докладніше про ці нововведення див. «Формальності міжнародної торгівлі стануть простіші за рахунок електронного документообігу»).
Навздогін за прийняттям закону про «єдине вікно», 9 липня в парламенті з'явилися два нових урядових проекти законів, присвячених спрощенню митних процедур. Йдеться по суті про допоміжні ініціативи, оскільки вони спрямовані на уточнення затвердженого механізму. Завданнями законопроектів №8574 і №8575 є усунення існуючих на законодавчому рівні бар'єрів для впровадження «єдиного вікна», шляхом:
- скасування положень, які прямо або опосередковано вказують на необхідність подання суб'єктом господарювання паперового документа, виданого одним держорганом, іншому держоргану;
- скасування необґрунтованих контрольних процедур, пов'язаних з ЗЕД (радіологічний контроль і реєстрація ввезених культурних цінностей);
- спрощення процедури проходження контрольних процедур, пов'язаних із ЗЕД, зокрема щодо ввезення насіння і садивного матеріалу сортів рослин для селекційних, дослідних робіт і експонування.
При цьому в пояснювальних записках до обох законопроектів підкреслюється, що основна частина регулювання механізму «єдиного вікна» буде зосереджена на підзаконному рівні, що вимагатиме перегляду більшості існуючих підзаконних нормативно-правових актів, присвячених ЗЕД. Таким чином, бізнесу варто готуватися до подальшого доопрацювання відомчого регулювання, яке в процедурному аспекті не менш важливе, ніж норми митних законів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини