Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Узбекистан легалізує криптовалюти

10 липня 2018, 08:00
154
0
Реклама

На початку липня президент Узбекистану підписав відповідну постанову № 3832 про заходи щодо розвитку цифрової економіки 3 липня 2018 року. Документ передбачає впровадження системи електронного документообігу, розвиток електронних платежів і вдосконалення нормативно-правової бази в сфері електронної комерції.

Одним з найважливіших завдань з розвитку цифрової економіки в ньому визначено «впровадження і розвиток діяльності в області обороту криптоактивів, включаючи майнінг (діяльність з підтримки розподільчої платформи і створення нових блоків з можливістю отримувати винагороду в форматі нових одиниць і комісійних зборів в різних криптовалютах), смарт - контракти (договір в електронній формі, виконання прав і обов'язків по якому здійснюється шляхом вчинення в автоматичному порядку цифрових транзакцій), консалтинг, емісію, обмін, зберігання, розподіл, управління, страхування, краудфандінг, а також технологій «блокчейн» для диверсифікації різних форм інвестиційної та підприємницької діяльності ».

Встановлено, що операції юридичних і фізичних осіб (у тому числі нерезидентів), які пов'язані з оборотом криптоактивів не оподатковуються, а отримані доходи не включаються в базу оподаткування. Уповноваженим органом у цій сфері визначено Національне агентство проектного управління при президентові, яке визначить конкретні сфери діяльності, в яких впровадять блокчейн. Також в 2018-2020 роках буде реалізована Програма розвитку таких технологій. Передбачено, зокрема, їх впровадження для взаємодії держорганів між собою та з іншими організаціями при здійсненні держзакупівель, веденні держреєстрів, класифікаторів та інших баз даних. Крім того, з 1 жовтня 2018 року Нацагентство проектного управління буде здійснювати обов'язкове ліцензування діяльності в області обороту криптоактивів, включаючи створення криптобірж. Після отримання суб'єктом такої ліцензії, на його валютні операції, пов'язані з оборотом крипто-активів, не буде поширюватись законодавство про валютне регулювання.

Водночас, в США управління з регулювання фінансової індустрії (FINRA) планує зобов'язати криптовалютні компанії надавати детальну інформацію про свою діяльність, включаючи всі проведені транзакції клієнтів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини