Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Земля готується до осені

26 червня 2018, 12:18
147
0
Реклама

Про підготовку до нової системи продажу прав оренди землі 25 червня повідомили заступник міністра агрополітики Максим Мартинюк і заступник голови МЕРТ Максим Нефьодов. Перший аукціон в новому форматі пройде восени. Зараз відбувається технічна адаптація системи «ProZorroюПродажі» до вимог Земельного кодексу. До того ж зазор в два місяці необхідний, щоб завершити процедури оголошених раніше аукціонів, які готувалися звичайною схемою.
За словами Максима Мартинюка, який нині діє формат аукціонів з продажу прав оренди держземлі пов'язаний з низкою ризиків для держави і незручностями для учасників (він не виключає і необхідність роздачі хабарів. - Прим. «ЛІГА:ЗАКОН»). У регіонах нерідкі випадки зриву торгів, а сама процедура участі залишається складною, вона пов'язана з низкою бюрократичних вимог і вимагає фізичної присутності учасника на місці проведення аукціону.
«Зрозуміло, що це не додає ні ефективності, ні прозорості процесу. Але з переходом в онлайн всі ці складності знімуться», - сказав.
Про оцінці Максима Мартинюка, значна частина з 2 млн га державних земель, які офіційно мають статус вільних, фактично обробляються. «Досить поглянути на Google Maps - ви не побачите прогалин. На усунення цієї проблеми також спрямований новий, максимально прозорий формат передачі земель в оренду», - сказав він.
Максим Нефьодов відзначив, що інфраструктура «ProZorro.Продажі» технологічно готова забезпечити проведення земельних торгів. Онлайн-формат торгів дозволить залучити максимальну кількість учасників (в тому числі і за рахунок зняття територіальних обмежень на участь) і досягти максимальної плати за землю.
Нормативне дозвіл подібних торгів було дано 20 червня, коли Кабмін постановою №492 вніс зміни в пілотний проект по запуску електронних земельних торгів (до постанови КМУ №688 від 21.06.2017), дозволивши організатору аукціонів - Держгеокадастру проводити їх на зовнішніх майданчиках.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини