Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо процедура приватизації була розпочата, то спадкоємці можуть отримати державний акт

20 червня 2018, 16:22
515
0
Реклама

Суть справи: місцева рада передала у власність земельну ділянку в садівничому кооперативі спадкоємиці набувача цієї ділянки, який за життя не отримав права власності на неї. Член садівничого кооперативу, який користувався цією ділянкою з 2009 року, оскаржив рішення ради. Він обгрунтовував позовні вимоги тим, що рішення про передачу земельної ділянки у власність було прийнято після смерті спадкодавця, тобто відносно члена кооперативу, який втратив в ньому членство.

Місцевий суд задовольнив такі вимоги, а апеляційний - відмовив в задоволенні. Позивач вирішив оскаржити рішення апеляційного суду в касації.

Верховний суд в складі колегії суддів Касаційного цивільного суду залишив скаргу без задоволення. ВС дійшов висновку, що у спадкоємців виникає право на завершення приватизації та отримання на своє ім'я державного акту про право власності на земельну ділянку на підставі судового рішення про спадкування, яке вступило в законну силу.

Також ВС зазначає, що рішення про передачу громадянам безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування, є підставою для виготовлення та видачі цим громадянам або їх спадкоємцям державних актів на право власності на земельну ділянку.

Крім того, Суд нагадав, що фактичне користування земельною ділянкою не створює права на нього незалежно від тривалості користування, якщо вона не була надана в установленому законом порядку.

Відповідний висновок сформульований в постанові ВС від 7 червня 2018 року по справі № 336/149/17.

Такі справи підтверджують, що не втрачає актуальності питання юридичного та фізичного контролю землевласниками своєї нерухомості. Правовий статус такого майна можна відстежувати шляхом звернення до держреєстру, причому найзручніше контролювати зміни в електронному режимі. Таку можливість надає спеціальний сервіс «SMS-Маяк», запущений на технічній базі «ЛІГА:ЗАКОН». З його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини