Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ринкові індикативи допоможуть платити справедливі податки по угодах з нерухомістю

15 червня 2018, 09:34
336
0
Реклама

14 червня в.о. голови Фонду держмайна Віталій Трубаров повідомив про запуск оновленої Єдиної бази даних оцінки нерухомості та впровадження електронного модуля оцінки. Це означає, що тепер кожен звіт оцінювача автоматично проходитиме електронну перевірку на відповідність закладеним індикативам - ціновими показниками мінімально допустимої вартості. Електронний модуль дозволить в автоматичному режимі аналізувати звіти про оцінку, які перевіряти вручну нереально через їх велику кількість.
Таким чином у відомстві планують боротися зі зловживаннями оцінювачів, які штучно зменшують базу оподаткування шляхом заниження реальної вартості виставленої на продаж нерухомості. Тобто податок в будь-якому випадку доведеться заплатити згідно вартості активу, закладеної в системі ринкових індикативів.
Новий алгоритм дій передбачає, що звіт оцінювача розміщується в Єдиній базі даних оцінки нерухомості. Надалі, якщо визначена в звіті ціна відповідає індикативній, нотаріус отримає відповідну інформацію і зможе оформити правочин. Якщо ж визначена в звіті вартість є меншою за індикативну, то звіт блокується, і у нотаріуса не вийде оформити договір.
У відомстві сподіваються, що такі нововведення дозволять досягти відразу кількох цілей:
- збільшити бюджетні надходження на 2-3 млрд грн.;
- знизити рівень корупції і шахрайства в сфері оцінки майна;
- удосконалити ринок нерухомості.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини