Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк сформулював нові рекомендації щодо фінмоніторингу

14 червня 2018, 14:41
225
0
Реклама

НБУ оприлюднив ознаки, які, на його думку, можуть свідчити про здійснення фінансових операцій з ознаками фіктивності. Ця інформація призначається для небанківських фінустанов, які здійснюють грошові перекази в гривні без відкриття рахунків. Серед таких ознак - оптова торгівля в ролі посередника, короткий час існування, що як правило не перевищує одного звітного податкового періоду, діяльність за адресою масової реєстрації платників податків, офшорний статус засновника та ін. Повний перелік критеріїв для виявлення клієнтів, фінансові операції на користь яких містять ознаки фіктивності, зазначений в додатку до листа НБУ від 21.02.2018 № 25-0008/10705.
При цьому регулятор підкреслив, що відповідність клієнта одному або декільком таким критеріям ще не означає, що фінансові операції на його користь є фіктивними. Але, в таких випадках фінустановам рекомендується провести аналіз діяльності такого клієнта на предмет підтвердження або спростування підозр.
У цьому ж листі регулятор для удосконалення фінмоніторингу рекомендував фінустановам налагодити співпрацю між працівниками, які відповідають за напрямки діяльності з питань моніторингу, і тими, до компетенції яких належить встановлення ділових відносин. При цьому в разі потреби доцільно залучати службу безпеки для проведення перевірки з виїздом за місцем знаходження клієнта.
Доповненням до цих зауважень регулятора можна вважати його ж лист від 21.02.2018 р № 25-0008/10708, де він нагадав небанківським фінустановам про особливості ідентифікації та верифікації клієнтів, а також встановлення кінцевого бенефіціара. Так, останнім часом особи, які бажають приховати свою причетність до бізнесу, активно використовують послуги номінального сервісу. При цьому реальні власники прагнуть зберегти повну конфіденційність, навіть якщо в обраній ними країні, що має офшорний статус, всі реєстри, з яких можна отримати інформацію про бенефіціарів, закриті.
У зв'язку з цим, якщо з'ясування даних, що дозволяють встановити реальних кінцевих бенефіціарів клієнта, неможливо, небанківська фінустанова повинна відмовитися від ділових відносин з таким клієнтом або проведення фінансової операції. Правовою підставою для відмови у співпраці є положення Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». При цьому регулятор обіцяє стежити за діяльністю фінустанов при встановленні кінцевих бенефіціарів і в разі порушень застосовувати санкції.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини