Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Залишається актуальним питання земельних схем по захопленню прибережних територій

14 червня 2018, 11:08
252
0
Реклама

З настанням літа правоохоронці все частіше стали нагадувати про неприпустимість обмеження доступу до прибережних територій та інших земельних порушень, пов'язаних з водоохоронними територіями. Так, 11 червня Генеральна прокуратура повідомила про те, що виконком однієї з селищних рад Київської області всупереч вимогам земельного та водного законодавства передав у власність шести фізособам земельні ділянки водного фонду. Земля призначалася для будівництва та обслуговування житлових будинків, при цьому ділянки частково накладаються на водне плесо Дніпра і розташовані в стометровій зоні Канівського водосховища. Надалі всі ці наділи були продані одному покупцеві.
Прокурори відреагували на цю ситуацію позовом про визнання незаконним рішення виконкому і витребування земель з незаконного володіння. Такі вимоги були задоволені судом першої інстанції, проте апеляція скасувала це рішення зважаючи на закінчення строку позовної давності. Позицію апеляційного суду підтримав Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ. Проте, останнє слово в цій історії було за Верховним судом, який визнав вірним рішення місцевого суду. Таким чином, землі у водоохоронній зоні Дніпра були повернуті з незаконної приватної власності.
Такі епізоди підтверджують те, що не втрачає актуальності питання юридичного та фізичного контролю землевласниками над своєю нерухомістю. Правовий статус такого майна можна відстежувати шляхом звернення до держреєстру, причому найзручніше контролювати зміни в електронному режимі. Таку можливість надає спеціальний сервіс «SMS-Маяк», запущений на технічній базі «ЛІГА:ЗАКОН». З його допомогою про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини