Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо держорган відмовляє в дозволі на землеустрій, необхідно перевірити на законність причину відмови

11 червня 2018, 15:56
228
0
Реклама

Верховний суд у своєму рішенні у справі № 814/1961/17 нагадав перелік причин, на підставі яких дозвіл на землеустрій не може бути отриманий.

Згідно з матеріалами справи, Держгеокадастр (відповідач) не видав позивачеві дозвіл на розробку проекту землеустрою. Підставою послужив наступний аргумент: ця ділянка не входить в перелік земель, сформований згідно Стратегії удосконалення механізму управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними. Суди першої і апеляційної інстанцій повністю підтримали аргументи відповідача.

Верховний суд зайняв зовсім іншу позицію. Він вказав: Земельний кодекс (ст. 118) передбачає винятковий перелік підстав для відмови в розробці проекту землеустрою. А саме: невідповідність місцерозташування землі вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обгрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою про впорядковування територій населених пунктів. При цьому держорган не має права відступати від положень цієї статті. Відповідно, відмову відповідача на підставі того, що ділянка не входить в перелік земель, сформований згідно Стратегії, Верховний суд визнав неправомірним.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини