Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стимулювати будівництво сонячних і вітряних електростанцій буде безвідклична банківська гарантія

11 червня 2018, 10:01
179
0
Реклама

7 червня в Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 8449, спрямований на створення конкурентних засад надання держпідтримки проектам будівництва середніх і великих об'єктів відновлюваної енергетики, а також досягнення балансу інтересів всіх учасників ринку. Головна мета авторів законопроекту - стимулювати подальший розвиток відновлюваної енергетики не за рахунок високого «зеленого» тарифу (який підвищує кінцеву ціну електроенергії), а за рахунок зниження витрат на створення потужностей.
Передбачається, що нова система підтримки, заснована на аукціонах, застосовуватиметься до сонячних електростанцій з потужністю понад 10 МВт і вітряних - з потужністю понад 20 МВт. Якщо законопроект буде підтриманий, перші аукціони будуть проведені в 2020 р. (при цьому Кабмін повинен попередньо затвердити відповідні квоти на конкретні технології, а також умови аукціону).
На аукціонах розподілятимуть квоту держпідтримки на рік (обсяг потужності електростанцій, в межах якого виробники електроенергії можуть отримати підтримку). Квота є загальнодержавною, визначає частку кожного джерела відновлюваної енергії і може включати спеціальні (регіональні) квоти. Розмір загальнодержавної квоти визначається з урахуванням цільових показників розвитку відновлюваної енергетики, встановлених міжнародними зобов'язаннями України, Енергетичною стратегією і з урахуванням плану розвитку системи передачі.
Для забезпечення належної конкурентної поведінки, законопроектом передбачене подання учасниками безвідкличної банківської гарантії з розрахунку 50 тис. дол. за 1 МВт потужності, в розподілі якої учасник має намір взяти участь.
Переможцем аукціону визнається учасник, який запропонував найнижчу ціну, за якою він готовий здійснювати продаж виробленої електроенергії в енергосистему (аукціонна ціна).
Переможець аукціону зобов'язується побудувати і ввести об'єкт відновлюваної енергетики в експлуатацію протягом 3 років з дати підписання договорів, укладених за результатами аукціону.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини