Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для визнання дій антиконкурентними достатньо лише наміру погодити конкурсні пропозиції

6 червня 2018, 12:06
369
0
Реклама

Щоб визнати факт порушення економічної конкуренції, Антимонопольному комітету достатньо встановити і довести наміри господарюючих суб'єктів скоординувати свою конкурентну поведінку. Причому таким узгодженням може бути визнаний обмін інформацією при підготовці конкурсних пропозицій. Такий висновок зробив Касаційний господарський суд в складі Верховного Суду під час розгляду спору про оскарження штрафу, накладеного Антимонопольним комітетом на учасника закупівлі за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.
Під час розгляду цього спору у місцевого суду та апеляційної інстанції була інша думка. Вони вважали, що наявність зазначених в оскаржуваному рішенні АМКУ ознак подібності в діях учасників закупівель не є доказом наявності попередньої змови. У зв'язку з цим, сам факт наявності ознак антиконкурентних узгоджених дій не означає обмеження конкурентного середовища і фактичної відсутності конкурсу.
Однак, під час касаційної стадії провадження виявилося, що позиція Верховного суду тяжіє до рішення, прийнятого Антимонопольним комітетом. Колегія суддів вказала на те, що для кваліфікації дій як антиконкурентних узгоджених не обов'язкова наявність негативних наслідків у вигляді нанесення шкоди, порушення чиїхось прав та інтересів. У таких випадках достатнім є встановлення самого факту узгодження конкурентної поведінки, яке може мати негативний вплив на конкуренцію. При цьому недосягнення господарюючими суб'єктами мети, з якою вони узгоджують свою конкурентну поведінку, з причин і обставин, які не залежать від їх волі, не може заперечувати факту правопорушення.
На думку Верховного суду, суди попередніх інстанцій не врахували того, що вже сама по собі узгоджена поведінка учасників торгів не відповідає суті конкурсу. При цьому формальна кількість учасників торгів і їх пропозицій ще не означає дотримання принципу змагальності, оскільки негативним наслідком в даному випадку виступає факт спотворення результатів торгів через узгодження поведінки конкурсантів. Такі висновки зроблені в постанові Верховного суду від 23.05.2018 р. по справі № 916/1581/17.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини