Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд має намір до 2030 року збільшити до 70% коефіцієнт переробки і повторного використання побутових відходів

5 червня 2018, 15:35
212
0
Реклама

5 червня міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак повідомив про розробку міністерством Національного плану дій щодо реалізації Стратегії управління відходами. На цей план покладаються надії щодо зменшення обсягів муніципальних відходів, налагодження їх системи збору та переробки і т.д.
Нагадаємо, Національну стратегію управління відходами Уряд прийняв 8 листопада 2017 р. - вона стала першим галузевим стратегічним документом. Стратегія передбачає впровадження принципів циклічної економіки, розширеної відповідальності виробника, а також п'ятиступінчастої ієрархії поводження з відходами, яка працює в ЄС. Глобальна мета - запобігання утворенню відходів і лише в окремих випадках - їх захоронення. Детальніше про стратегію див. «Кабмін схвалив стратегію управління відходами».
Стратегією визначена амбітна мета - до 2030 року 70% побутових відходів повинні перероблятися або повторно використовуватися. При цьому документ охоплює також будівельні, промислові та інші види відходів. За словами міністра, для досягнення поставлених цілей, потрібні, в першу чергу, політична воля і соціальна відповідальність бізнесу для впровадження сучасних потужностей і систем для переробки всіх видів відходів. Для цього в Мінприроди розробляється рамковий галузевий законопроект і дев'ять секторальних. Крім того, необхідне затвердження планів з управління відходами на національному та регіональному рівнях (це передбачено угодою про асоціацію з ЄС).
Крім того, нововведень варто очікувати і тим, чия діяльність пов'язана з небезпечними відходами. Так, 3 червня Мінприроди повідомило про результати проведених перевірок з початку 2018 року, в результаті яких було анульовано 17 ліцензій на поводження з небезпечними відходами, а ще 10 господарюючих суб'єктів отримали приписи про усунення порушень ліцензійних умов. Найбільш поширеними порушеннями залишаються:
- відсутність ліцензіатів за місцем здійснення діяльності;
- відсутність матеріально-технічної бази, заявленої в документах, які подавалися для отримання ліцензії.
У зв'язку з цим Мінприроди ініціює зміни до Ліцензійних умов поводження з небезпечними відходами, що дозволяють проводити передліцензійні перевірки на наявність заявленої матеріально-технічної бази.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини