Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект нового регулювання залізничної галузі підготовлений до розгляду

22 травня 2018, 13:21
229
0
Реклама

Висока ефективність промисловості неможлива без належної транспортної інфраструктури, яка зараз потребує модернізації, а місцями й облаштування майже з нуля після багаторічного занепаду. Вирішенню цих завдань присвячені транспортні законопроекти, серед яких зареєстрований 17 листопада № 7316 «Про залізничний транспорт України».
Законопроект передбачає створення нової моделі ринку залізничних перевезень, аналогічної європейським транспортним системам. Автори законопроекту запропонували закріпити основні вимоги, обов'язки і права оператора інфраструктури, перевізника, права і обов'язки пасажира, норми з управління об'єктами інфраструктури, основні вимоги до рухомого складу та основи діяльності операторів залізничного рухомого складу. Зокрема, документ передбачає допуск приватних перевізників до перевезень, а також запровадження вільних тарифів.
Крім того, законопроект покликаний адаптувати систему держуправління в сфері безпеки на залізничному транспорті до вимог законодавства ЄС. Зокрема, заплановане створення нового галузевого центрального органу виконавчої влади, відповідального за державну політику та безпеку на залізницях. Детальніше про законопроект див. «Реформу інфраструктури може доповнити новий залізничний закон».
16 травня парламентський транспортний комітет дав рекомендацію прийняти законопроект в першому читанні за основу з урахуванням низки пропозицій і правок. При цьому обсяг комітетських зауважень такий, що впору говорити про нову редакцію законопроекту (до того ж, висновок містить застереження, що не зазначені в ньому пропозиції можуть бути реалізовані під час підготовки законопроекту до розгляду в другому читанні). Тому, незважаючи на комітетську візу, парламентський шлях законопроекту може виявитися непростим з огляду не тільки на масив пропозицій і правок, але й стратегічне значення документа поряд з наявністю бізнес-лобі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини