Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін оновив методичне керівництво для ризик-орієнтованого підходу до перевірок бізнесу

15 травня 2018, 12:50
249
0
Реклама

Одним із шляхів дерегуляції бізнесу Кабмін визначив розвиток ризик-орієнтованого підходу під час перевірок. Його суть можна звести до залежності частоти перевірок конкретного підприємства або ФОП від рівня ризиковості їх господарської діяльності та відповідальності в дотриманні ринкового регулювання.
10 травня Кабмін затвердив нові документи, що слугують базовим керівництвом для єдиного подхода до роботи контролюючих органів з ризик-орієнтованим вектором під час планування перевірок.
Перший документ - Методика розробки критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності і визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю). Вона спрямована на перерозподіл уваги контролюючих органів з менш ризикових суб'єктів господарювання на більш ризикові. Критерії визначаються на основі встановлених зв'язків між негативними наслідками і відповідними кількісними та якісними показниками господарської діяльності. При розробці критеріїв визначаються конкретні показники, за кожним з яких нараховуються бали. Кількість балів має відображати ступінь відповідного ризику.
Інформація про віднесення господарюючих суб'єктів до певного ступеню ризику узагальнюється шляхом складання переліку у відповідній галузі з розташуванням їх в порядку зменшення сум балів. Такий перелік оновлюватиметься щороку не пізніше 15 жовтня і публікуватиметься в інтернеті. Періодичність планових перевірок встановлюється в залежності від ступеня ризику і може змінюватися в разі відсутності істотних порушень шляхом встановлення відповідного коефіцієнта (крім господарюючих суб'єктів з високим ступенем ризику).
Другий документ - Методика розробки уніфікованих форм актів, які складаються за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю). Відповідно до неї, форма акта розробляється контролюючим органом і оприлюднюється на його сайті. У разі, якщо контролером виступають місцеві влади, форми актів затверджуються відповідними галузевими центральними органами виконавчої влади.
Такі методики затверджені постановою Кабміну № 342 від 10.05.2018 р., що набуваэ чинності 12 червня. Вони прийдуть на зміну попереднім редакціям методик, чинним з 2013 р.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини