Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Готуються нововведення в порядку формування наглядових рад держбанків

2 травня 2018, 14:13
183
0
Реклама

У Парламенті запропонували зміцнити національний фінансовий сектор низкою нових заходів, які торкаються сфери обігу готівкових коштів, гарантування вкладів фізичних осіб, зняття з реєстрації ліквідованих банків і корпоративного управління державними банками.
У зареєстрованому 27 квітня депутатському законопроекті № 8331 запропоновано встановити, що наглядова рада держбанку складається з дев'яти членів, з яких шість мають бути незалежними, а троє - представниками держави від Президента, Кабміну і Верховної Ради. При цьому незалежні члени наглядової ради та представники держави повинні відповідати новим критеріям, а для визначення претендентів на посади уряд утворює конкурсну комісію. Такі нововведення знаходяться в руслі схвалених урядом Засад стратегічного реформування державного банківського сектору.
Також, автори законопроекту вважають за необхідне законодавчо врегулювати питання звільнення Нацбанку від зобов'язань в частині зберігання арештованих цінних паперів, ювелірних виробів і дорогоцінного каміння. Це обумовлено тим, що в зв'язку з трансформацією НБУ і ліквідацією його підрозділів виконання таких розпоряджень буде неможливо. Крім того, право Нацбанку на делегування валютних функцій уповноваженим банкам запропонували розширити з метою забезпечення ефективного обігу готівки в регіонах, а також скорочення відповідних операційних витрат регулятора.
В частині діяльності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, автори законопроекту вважають, що поліпшити діяльність фінансового сектора дозволить:
- усунення перешкод для ФГВФО в частині завершення процедури ліквідації банку та припинення його як юрособи при нульовому ліквідаційному балансі;
- включення Фонду до переліку неприбуткових організацій для збільшення обсягів відшкодування Фондом кредитів Мінфіну і Нацбанку.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини