Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати розглянуть декілька варіантів бачення Національного бюро фінрозслідувань

27 квітня 2018, 08:31
206
0
Реклама

Однією з причин того, що створення Національного бюро фінансових розслідувань залишається непростим процесом, є відсутність єдності у Верховній Раді, Кабміні і експертному середовищі з приводу того, якою має стати нова держструктура. А додатковим підтвердженням того, що всі наявні варіанти бачення Бюро мають право на парламентську оцінку, служить схвалення відразу трьох законопроектів про нього парламентським комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Йдеться про законопроект № 8157 (який визначений Президентом як невідкладний) і альтернативні проекти № 8157-1 і № 8157-2. Вони, згідно з повідомленням на парламентському сайті від 26 квітня, були рекомендовані до прийняття за основу.
Базовим в даному випадку вважається законопроект № 8157, що став предметом гарячої дискусії між його автором Ніною Южаніною і Мінфіном (детальніше про це див. «Підпорядкованість Національного бюро фінбезпеки - одне з головних спірних питань його створення»). Згідно із законопроектом, завданнями Бюро є забезпечення фінансової безпеки держави шляхом захисту державних фінансів на вході в бюджет і при розподілі бюджетних ресурсів, протидія відмиванню доходів та виявлення активів, отриманих від підслідних економічних злочинів.
Альтернативний законопроект № 8157-1 передбачає поділ сервісної та правоохоронної функцій фіскальної служби і наділення Бюро функціями щодо профілактики та розслідування злочинів в сфері формування і використання фінансових ресурсів держави, економічної безпеки.
В основу багато в чому схожого з ним проекту закону № 8157-2 «Про правові засади організації і діяльності Фінансової поліції» покладені положення раніше зареєстрованого законопроекту «Про Фінансову поліцію» № 4228. Автори цього документа вважають, що діяльність фінансової поліції повинна спрямовуватися і координуватися Кабміном через Мінфін.
У числі ключових відмінностей між трьома законопроектами - їх положення в частині правового статусу, повноважень, підпорядкування, гарантій фінансової та політичної незалежності Бюро, підслідності, порядку отримання доступу до банківської таємниці.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини