Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Європейський парламент затвердив пакет нових заходів по боротьбі з відмиванням грошей

23 квітня 2018, 08:25
228
0
Реклама

Прийнятий 19 квітня документ є п'ятим і останнім оновленням Директиви ЄС по боротьбі з відмиванням грошей. Згідно з новим пакету заходів, громадянам надається право доступу до інформації про бенефіциарних власників фірм, що працюють в ЄС, що сприятиме недопущенню корупційного використання компаній-«поштових скриньок» (letterbox companies), створених для відмивання грошей, приховування багатства і ухилення від сплати податків. Додаткові заходи також дозволять відкрити дані про бенефіциарних власників трастів і подібних організацій для тих, хто проявляє «законний інтерес» (legitimate interest). Це дозволить зробити інформацію про трасти доступною журналістам-розслідувачам і неурядовим організаціям. Держави-члени мають право надавати більш широкий доступ до інформації відповідно до їх національного законодавства.

Нові заходи також стосуються ризиків, пов'язаних з передплаченими картами і віртуальними валютами. Для того щоб припинити анонімність, пов'язану з криптовалютами, платформи обміну ними і віртуальні гаманці, як і банки, повинні застосовувати контроль клієнтів (due diligence controls), включаючи їх верифікацію. Крім того, такі платформи і постачальники послуг зберігання криптовалют повинні бути зареєстровані за тією ж схемою, що і компанії, що надають послуги з обміну валют або переведення в готівку чеків.

Схвалено, зокрема, такі заходи:
- зниження порога для визначення власників передплачених карток з нинішніх 250 євро до 150;
- більш жорсткі критерії для оцінки того, чи становлять країни, що не входять в ЄС, підвищений ризик відмивання грошей, і для більш докладного вивчення угод за участю громадян з ризикованих країн (включаючи можливість санкцій);
- захист інформаторів, які повідомляють про відмивання грошей (включаючи право на анонімність);
- розширення дії Директиви для охоплення всіх форм податкових консультаційних послуг, агентів по найму нерухомості, арт-дилерів, а також провайдерів електронних гаманців і постачальників послуг з обміну віртуальних валют.
Оновлена ??Директива вступить в силу через три дні після її публікації в Офіційному журналі ЄС. Державам-членам буде відведено 18 місяців, щоб впровадити нові норми в національне законодавство.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини