Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пеня за невиконання умов договору має бути в межах розумного

16 квітня 2018, 16:43
288
0
Реклама

У березні Верховний Суд розглянув справу № 487/7824/15-ц стосовно законності розміру пені, встановленої в договорі про відкриття кредитної лінії.

Суть справи: банк і клієнт підписали договір про відкриття поновлюваної кредитної лінії з процентною ставкою в 17,5% річних. У випадку якщо клієнт порушить зобов'язання по своєчасній виплаті, його чекала пеня в 17% за кожен прострочений день.

Клинт звернувся до суду з вимогою визнати цей пункт договору недійсним. У свою чергу банк наполягав на тому, що позичальник був ознайомлений з умовами перед укладенням договору. Розглянувши матеріали справи, суди усіх інстанцій дійшли висновку, що цей пункт суперечить принципам розумності і сумлінності, а також свідчить про дисбаланс договірних прав і обов'язків. Подібний баланс в кожному випадку треба шукати окремо, оскільки в законодавстві це питання не деталізоване. Закон «Про захист прав споживачів» тільки свідчить, що продавець не має права встановлювати занадто високу компенсацію за недотриманням покупцем умов угоди.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини