Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо фіскали неправильно склали запит, то підстав для перевірки немає

13 квітня 2018, 10:53
219
0
Реклама

Верховний суд, розглядаючи справу № 826/12244/14 від 20.02.2018, у черговий раз виніс рішення, з якої слідує, що бізнес повинен знати свої права і не боятися їх відстоювати навіть перед фіскальною службою.

Суть справи - підприємство подало позов проти ДФС і просило визнати її дії протиправними, а також відмінити наказ про призначення позапланової виїзної перевірки по взаємовідносинах з контрагентом. Позивач наполягав, що наказ був безпідставним і не відповідав вимогам законодавства, оскільки не містив інформації про підстави для витребування документів. Більше того, з вказаним контрагентом у підприємства не було господарських відносин. Усе це було викладено у відповіді за письмовий запит, відправлений податківцям. Суди нижчих інстанцій позов відхилили.

Проте, Верховний суд, розглядаючи матеріали справи, задовольнив вимоги підприємства. Така позиція базується на тому, що згідно Податкового кодексу, існує винятковий перелік підстав для направлення відповідного запиту. При цьому платник зобов'язаний надати письмову відповідь впродовж 10 робочих днів з відповідними поясненнями. Запит також є обов'язковою підставою для ухвалення рішення про проведення документальної перевірки. Тому, якщо він складений з порушенням встановленого порядку (на чому і наполягав позивач), наступний наказ контролерів є протиправним.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини