Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Міжнародні санкції: в чому сила цього юридичного інструменту

10 квітня 2018, 08:19
246
0
Реклама

Перші результати санкцій
Мінфін США оприлюднив новий список санкцій у п'ятницю, 6 квітня, коли в Росії робочий день добігав кінця. У понеділок, 9 квітня російські фондові ринки впали на 10%. Валютний курс на біржі виріс до 60 рублів за долар - максимуму з листопада минулого року. Експерти прогнозують подальше ослаблення рубля і попереджають, що при реалізації екстрених заходів підтримки подсанкціонних компаній, обіцяних урядом РФ, курс долара може досягти 80 рублів, а російські ринки повернуться в стан лихоманки кінця 2014 року.
Іноземні інвестори, налякані санкціями, активно позбуваються від російських активів. І цей процес почався не вчора - за минулий тиждень вони забрали з російських фондів 63 млн дол., а за три тижні - майже 130 млн. Відтік інвесторів пов'язаний зі зростанням геополітичної напруженості у відносинах між Росією і західними країнами.
Газета «Ведомости» підрахувала, що російський бізнес, який потрапив під нові американські санкції, за половину доби 9 квітня втратив 3,3 млрд дол. сукупній капіталізації.
У понеділок Управління з фінансового регулювання і нагляду Великобританії (Financial Conduct Authority) припинило торги депозитарними розписками компанії En +, контрольованої Олегом Дерипаскою. У п'ятницю капіталізація En + встигла звалитися на 30%. Після відновлення торгів вчора розписки на Лондонській фондовій біржі обвалилися ще на 21%. En + належать активи в металургії (48% UC Rusal) і енергетиці (100% «Євросибенерго»). Для UC Rusal Гонконгська біржа - найбільша майданчик, на ній за підсумками торгів понеділка акції впали на 50%. На Московській біржі акції UC Rusal подешевшали на 28%. Компанія попередила про ризик дефолту.
Швейцарська машинобудівна компанія Sulzer уклала договір з «Реновой», контрольованої Віктором Вексельбергом, про викуп 5 млн своїх акцій. За підсумками операції частка «Ренови» в капіталі стане менше 50%. Sulzer вирішила викупити акції, щоб знизити можливі наслідки для свого бізнесу через санкції США щодо російської компанії. Планується, що операція буде закрита протягом тижня. При цьому розрахуються з росіянами швейцарці лише після того, як переконаються, що викуп акцій не несе санкційних ризиків для Sulzer.

У чому полягають заходи впливу
Суть нових санкцій в тому, що американські резиденти відтепер не мають права вести справи з росіянами, які підпали під санкції. А компанії і громадяни з інших юрисдикцій самі ризикують підпасти під санкції, якщо продовжать бізнес з персонами з нового списку. При цьому вийти з-під санкцій практично неможливо - зняти їх можна тільки зі схвалення конгресу США.
Якщо докладніше, то в офіційному повідомленні мінфіну США говориться, що відповідно до закону CAATS (Countering America's Adversaries through Sanctions Act, Закон про протидію супротивникам США за допомогою санкцій, який вступив в силу 29.01.2018), американські особи повинні припинити всякі комерційні відносини з включеними в список компаніями. Це стосується як ділових зв'язків, так і роботи американців в цих компаніях, а також володіння їх цінними паперами. Офіс з контролю за іноземними активами (OFAC) мінфіну США дає особам з США деякий час, щоб припинити такі відносини.
Вимога про розрив до 05.06.2018 комерційних відносин стосується 12 компаній, а також «дочок», де їм належить не менше 50%: агрохолдингу «Кубань», «Базового елемента», B-Finance Ltd, En + Group, ГАЗу, «Євросибенерго» , «Газпром буріння», «Ладога менеджменту», NPV Engineering, «Ренови», «Російських машин», Rusal.
Особи з США, що працюють в компаніях, які потрапили під санкції, або є членами їх рад директорів, повинні припинити співпрацю з ними. Американські компанії, які імпортують їх продукцію, можуть у час, що залишився до 5 червня час прийняти поставки, але платежі повинні переводити на спеціальний заблокований рахунок в банку на території США (на залишок коштів там будуть нараховуватися відсотки). Експорт товарів з США за контрактами з такими компаніями повинен бути припинений негайно.
Ці вимоги стосуються тільки особ з США. У документах OFAC безпосередньо не йдеться про будь-які вимоги до іноземних компаній або особ, які співпрацюють російськими компаніями і бізнесменами, які потрапили під санкції - це передбачається можливим.
Також особи з США повинні позбутися цінних паперів компаній, пов'язаних з Олегом Дерипаскою, а також від будь-яких інших вкладень в них. Зробити це необхідно до 07.05.2018.

Протягом 10 днів після закінчення строків, відведених OFAC на розрив відносин, співробітники, американські компанії та інвестори повинні відзвітувати в OFAC про виконану роботу по розриву.
Крім того, всі російські бізнесмени і компанії, включені в список від 6 квітня, підпадають під загальні вимоги що до блокування їх власності, рахунків і грошових коштів на території США, заборону на отримання віз і в'їзд в цю країну.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини