Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коливання валютного курсу можуть бути зменшені

2 квітня 2018, 12:13
205
0
Реклама

30 березня НБУ повідомив про перегляд підходу до проведення валютних інтервенцій шляхом відмови від пріоритетного варіанту впливу на ринок, яким раніше виступали валютні аукціони. На думку регулятора, з моменту прийняття Стратегії валютних інтервенцій на 2016-2020 роки інші їх форми (за єдиним і кращим курсом, а також адресна) також підтвердили свою ефективність. У зв'язку з цим НБУ вважає за необхідне відмовитися від пріоритетності конкретних форм інтервенцій - доцільність використання тих чи інших форм визначатиметься в залежності від ринкової ситуації.
НБУ надалі обіцяє віддавати пріоритет тим формам інтервенцій, за яких він буде не пропонувати, а приймати запропоновану іншими учасниками валютного ринку ціну - валютний аукціон і інтервенція за кращим курсом. Паралельно з цим регулятор переходить до роботи з новим функціоналом торгово-інформаційних систем Reuters і Bloomberg - Matching. Він передбачає можливість як для регулятора, так і для інших учасників ринку миттєво укладати угоди з купівлі-продажу іноземної валюти шляхом вибору кращої з анонімних котирувань або введення в систему власних анонімних котирувань, які акцептовані в подальшому контрагентами.
Національний банк має намір використовувати функціонал Matching для проведення інтервенцій за двома формами - за кращим і єдиним курсом. Вважається, що основною перевагою застосування Matching є анонімність: котирування учасників функціоналу виставляються анонімно, і учасники угоди отримують інформацію про контрагента тільки після її укладення. Це означає, що учасники ринку не мають попереднього оголошення про проведення валютної інтервенції і не можуть ідентифікувати Нацбанк серед учасників. Отже, усувається вплив самого факту проведення Нацбанком інтервенції на курсоутворення на міжбанківському валютному ринку.
Друга перевага нового функціоналу - необмежена кількість учасників. У разі проведення інтервенції за кращим курсом взяти в ній участь зможуть всі банки, що користуються новим фунціоналом. В результаті на курсоутворення на ринку впливатимуть всі банки, а не тільки обмежене коло найбільших учасників міжбанківського ринку. Крім того, новий функціонал обіцяє бути оперативним за рахунок прискореного укладення угод за кращими курсовими параметрами.
Ці нововведення передбачені постановою НБУ від 29.03.2018 № 32, яка набрала чинності 2 квітня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини