Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Інвентаризаційні справи об'єктів нерухомості зберігатимуться в органах держреєстрації

2 квітня 2018, 14:34
620
0
Реклама

29 березня оприлюднено оновлений проект Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна. Документ має прийти на зміну чинній нині Інструкції в редакції 2001 року, яку в міністерстві вважають такою, що потребує суттєвого перегляду.
Обгрунтовуючи поліпшення діючої процедури інвентаризації, автори проекту в першу чергу говорять про підвищення якості та прискорення такої послуги. Однак нова редакція інструкції покликана також спростити для органів влади контроль наявності та технічного стану об'єктів нерухомості, збір статзвітності і протидію зловживанням власників нерухомості.
Так, зараз інвентаризаційні справи формуються і ведуться на кожен об'єкт нерухомого майна на весь час їх існування і повинні зберігатися в органі державної реєстрації за місцезнаходженням таких об'єктів. Однак через відсутність порядку передачі інвентаризаційних справ органи держреєстрації їх не приймають. Тому зараз інвентаризаційні справи зберігаються у власників нерухомості. Це не тільки не дозволяє контролювати наявність і технічний стан об'єктів нерухомого майна, а й дає можливість робити подвійні інвентаризаційні справи і техпаспорти.
Крім цього, в чинній інструкції не визначений порядок проведення техінвентаризації об'єктів незавершеного будівництва та оформлення технічних паспортів на них. Залишається неврегульованим і питання проведення техінвентаризації і складання технічних паспортів на квартири, утворені в результаті поділу будинків садибного типу на окремі об'єкти нерухомості.
Крім вирішення зазначених проблем проект оновленої інструкції містить регулювання:
- обміну інформацією та матеріалами техінвентарізаціі між суб'єктами господарювання (це важливо для створення прозорої конкуренції);
- проведення техінвентаризації об'єктів нерухомості підвищеної небезпеки та режимних об'єктів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини